VN rekenen Congolese Julienne Lusenge bij invloedrijkste vrouwen van 2019 (CongoForum)

KINSHASA – De Verenigde Naties zien de Congolese Julienne Lusenge als één van de invloedrijkste vrouwen van 2019. Lusenge is de voorzitster van de ngo ‘Solidarité des femmes pour la paix et le développement intégral’ (SOFEPADI). Ze staat nu op een lijst met de 20 invloedrijkste vrouwen van de wereld in 2019. Ook vrouwen uit landen als Frankrijk, Senegal en de VS komen in de lijst voor, meldt Radio Okapi.

Met SOFEPADI vecht Lusenge al een jaar of 20 tegen het geweld dat vrouwen moeten ondergaan in Congo. De ngo komt ook op voor de rechten van de vrouw en betrekt vrouwen bij inspanningen om de vrede te herstellen.

“In Bunia hebben we een ziekenhuis dat holistische diensten verleent aan vrouwen die seksueel geweld meemaakten”, vertelt Lusenge. “We vormden ook vredeskernen waarin vrouwelijke dorpelingen de leiding nemen. Deze kernen behandelen gemeenschapsconflicten. En we doen ook onderzoek naar de oorzaken van conflicten in gemeenschappen”.

SOFEPADI doet ook inspanningen om slachtoffers te re-integreren in de maatschappij. “De vrouwen slagen erin om autonoom te worden, geld te sparen en gemeenschappelijke akkers te bewerken. We hebben ook vaak pleidooien gehouden over de situatie van de vrouw in Congo. Er moet een einde komen aan het seksueel geweld in onze gemeenschap”.

© CongoForum, 10.01.20

Beeld : Julienne Lusenge
Bron : Forum des As

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.