Welke balans na één jaar presidentschap van Félix Tshisekedi ? (CongoForum)

KINSHASA – Het is vandaag precies één jaar geleden dat Félix Tshisekedi de eed aflegde als nieuwe president van de DR Congo. Hij werd president na heel omstreden verkiezingen. De transitie verliep vreedzaam, maar gewezen president Joseph Kabila behield wel de controle over het parlement en de provinciale assemblees. Tshisekedi en Kabila vormden samen een coalitie die veel stof deed opwaaien.

Radio France Internationale herinnert eraan hoe het eraan toeging één jaar geleden. Aanhangers van de UDPS, de partij van Tshisekedi, omarmden toen zelfs politieagenten die hen in de jaren voordien geregeld hard hadden aangepakt. Tshisekedi en Kabila glimlachten en behandelden elkaar met respect. De transitie verliep beschaafd, meldden de Congolese staatsmedia tevreden. Maar de inwoners van Kinshasa riepen ook naar Tshisekedi dat hij de illustere woorden van vader Etienne Tshisekedi moest koesteren: ‘Eerst het volk’.

De macht uitoefenen bleek een ingewikkelde klus voor de nieuwe president. Bij de veiligheidsdiensten veranderde er niet zoveel, en de nieuwe instellingen kwamen pas met veel vertraging op gang. Tshisekedi trok 100 dagen uit om een aantal maatregelen te laten uitvoeren. Hij vormde een enorm persoonlijk kabinet, met bijna 110 adviseurs.

Het nieuwe staatshoofd probeerde ook nieuwe managers te benoemen bij twee staatsondernemingen, maar zijn benoemingen werden nooit doorgevoerd. Eind september 2019 kon een nieuwe regering eindelijk van start gaan. De nieuwe coalitie vindt even enig elan, en de begroting wordt met veel stemmen goedgekeurd. Maar in de voorbije maanden tekende zich een crisis af tussen Tshisekedi en Kabila. Toch verbaal.

Een opmerkelijke zet was de beslissing om het lager onderwijs gratis te maken. Al is het een zware strijd om die maatregel overal ook in de praktijk om te zetten. Bij grote groepen leerkrachten en hun vakbonden is er veel ontevredenheid.

In Londen suggereerde Tshisekedi afgelopen zondag dat hij misschien genoodzaakt zal zijn om de Nationale Assemblee naar huis te sturen. Tenminste, als het parlement niet genoeg meewerkt aan de uitvoering van zijn plannen. De voorzitter van de Nationale Assemblee, Jeanine Mabunda, waarschuwde dat een ontbinding van het parlement kon worden gezien als hoogverraad. Mabunda behoort tot het Kabilakamp.

In Oost-Congo is van een duurzame vrede nog altijd niet overal sprake. Het leger kon er diverse overwinningen boeken op de ADF-rebellen, maar er blijven nog heel wat zones waar rebellen en milities de dienst uitmaken en burgers terroriseren en doden.

© CongoForum, 24.01.20

Beeld – bron : Actualité-news

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.