Angola kan president Tshisekedi perfect inspireren in zijn strijd tegen corruptie, vindt Amerikaanse regering (CongoForum)

KINSHASA – Het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken prees tijdens een recente videoconferentie, in Washington, de inspanningen en resultaten van de Angolese president Joao Lourenço in de strijd tegen corruptie. Tegelijkertijd feliciteerden de Verenigde Staten president Félix Tshisekedi, die naar Luanda was gereisd om daar te horen hoe Angola de corruptie aanpakt en ‘economische dividenden’ incasseert. Dat meldde de Congolese krant Le Potentiel.

Sinds het aantreden van Joao Lourenço als nieuw Angolees staatshoofd is er in het buurland een president die serieus gemotiveerd lijkt om de corruptie terug te dringen en het op te nemen tegen ‘foute waarden’ die het landsbeheer schade toebrengen.

De opvolger van José Eduardo Dos Santos wachtte niet lang om de strijd aan te binden met praktijken die schadelijk waren voor de Angolese Schatkist en de belangen van de bevolking. Privileges werden afgeschaft. Een sterk signaal, en de Amerikanen zien de Angolese aanpak dan ook als een prima voorbeeld voor anderen.
Volgens het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken zou president Félix Tshisekedi er goed aan doen om het voorbeeld van de Angolezen te volgen. Washington prijst Angola voor de economische en politieke hervormingen, de buitengewoon krachtige inspanningen om corruptie te bestrijden en het sterke regionale leiderschap waarvan het land blijk geeft.

‘Opmerkelijke resultaten’

Toen Tshisekedi het bracht tot president van de DR Congo, ging zijn allereerste reis naar collega Lourenço. “Die laatste boekt in korte termijn opmerkelijke resultaten”, vinden de Amerikanen. Zij willen graag hun economische relaties met Angola uitbreiden en zien het land als beloftevol. Washington wil de handel met Angola zien groeien en wil ook meer investeringen aanmoedigen.

Ter herinnering: sinds zijn aantreden september 2017 maakte Lourenço werk van een grootschalige zuivering in de administratie en de overheidsbedrijven. Die actie viseerde voornamelijk de familie van zijn voorganger, José Eduardo dos Santos. Het is nu aan Congo om gelijkaardige inspanningen te doen en de strijd tegen de corruptie ernstig te menen.
De Amerikanen verwachten van Tshisekedi dat hij zijn belofte nakomt en een einde maakt aan de ‘onaantastbaren’ die omkopen of zich laten omkopen. De corruptie in Congo gaat van hoog tot laag, en omgekeerd.

Het middenveld in Congo wil niet liever dan dat er eindelijk iets wordt gedaan tegen de wijdverspreide corruptie. In oktober 2019 riep het comité van katholieke leken CLC Tshisekedi al op om een punt te zetten achter de cultuur van straffeloosheid.

‘Jaar van actie’

In 2019 deed Tshisekedi vooral aan observatie. 2020 moet volgens hem een ‘jaar van actie’ zijn. Op het vlak van justitie waren er al bepaalde maatregelen die positief ogen. Tshisekedi’s politieke toekomst hangt af van de mate waarin zijn visie zal worden uitgevoerd.

De nieuwe president liet hoge magistraten benoemen ter vervanging van rechters die nauw aanleunden bij de vorige president, Joseph Kabila. Echte verandering zal, net als in Angola, moeten kunnen steunen op een hervormd en verbeterd gerecht. Rechters moeten, zonder politieke bemoeienis, zaken kunnen behandelen die gaan over corruptie en verduistering van centen.

Volgens Le Potentiel moeten alle instellingen en bevoegde diensten samenwerken om slecht functionerende ambtenaren en witteboordcriminelen aan te pakken. De Inspectie-generaal van Financiën, het Rekenhof en de parketten hebben de plicht om aan te geven welke personen aan de haal gaan met openbare middelen. Zij moeten ontmaskeren wie er corrumpeert en wie zich laat corrumperen. Er mag geen genade meer zijn voor al diegenen die het algemeen belang ondergraven, is de teneur.

Ontmaskerende delinquenten moeten een hoge prijs betalen voor hun egocentrisme, aldus nog Le Potentiel. Het parket moet zich genadeloos opstellen.

Als Tshisekedi het ernstig meent, weet hij wat hem te doen staat. Als het lukt de corruptie in te dijken, zal dit investeerders aanmoedigen en de ontwikkeling van Congo vergemakkelijken en bevorderen.

© CongoForum, 13.02.20 (rok)

Beeld: de Angolese president Joao Lourenço
Bron: Wikipedia

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.