Congo en Unicef tekenen nieuw akkoord voor vier jaar (CongoForum)

KINSHASA – Er is een nieuw akkoord tussen de DR Congo en het VN-Kinderfonds (Unicef). Het nieuwe samenwerkingsprogramma, voor een periode van vier jaar (2020-2024), werd deze week officieel ondertekend. Bedoeling is de leefomstandigheden van kinderen in Congo te verbeteren, vooral in de meest achtergestelde provincies en daar waar de humanitaire omstandigheden slecht zijn.

Het nieuws werd aangekondigd op de wekelijkse persconferentie op het hoofdkantoor van Monusco in de gemeente Gombe, door de vertegenwoordiger van Unicef, Edouard Beideberg.

Hij verwees naar een programma met acties op het vlak van gezondheidszorg, voeding, water, sanitaire voorzieningen en hygiëne, onderwijs, kinderbescherming, sociale integratie en veerkracht.

Dit ambitieuze programma ten behoeve van de Congolese bevolking kost iets meer dan 1 miljard dollar, verklaarde Beideberg. Het nieuwe programma blijkt een echte steun voor de Congolese regering te zijn in het “actiejaar” van het staatshoofd, Félix Antoine Tshisekedi. De interventies mikken op diverse sectoren en op kinderen in moeilijke situaties, die tot op zekere hoogte ook samenhangen met de crisis in het land, schrijft de Congolese krant La Prospérité.

Meer vaccineren

In de gezondheidssector moet Unicef, in samenwerking met de regering en alle partners, de vaccinatiegraad van kinderen verhogen van 35% naar 60% in 2024. Het programma moet de overheid steunen bij het versterken van de gezondheidszorg op het gebied van planning, budgettering en de beschikbaarheid van essentiële geneesmiddelen. Dat gebeurt nog steeds met het doel om het gezondheids- en gemeenschapssysteem te versterken.

De voedingscomponent zal het nationale voedingsprogramma ondersteunen om de behandeling tegen ernstige acute ondervoeding te intensiveren. Die inspanningen moeten het mogelijk maken om zuigelingen een meer diverse voeding te geven en om veel meer kinderen met ernstige acute ondervoeding te behandelen en op te vangen.

Op het vlak van water, sanitaire voorzieningen en hygiëne wil het programma tegen 2024 het aandeel van de plattelandsbevolking met een verbeterde waterbron verhogen van 19% naar 28%. Dit laatste zal de overheid helpen de zekerheid van water en sanitaire voorzieningen in landelijke en stedelijke gebieden te verbeteren.

Onderwijs

Het onderwijs is een sector waar president Tshisekedi erg veel belang aan hecht. Tshisekedi wil overal gratis lager onderwijs mogelijk maken, maar de praktijk blijkt weerbarstig. Unicef maakt zich zorgen over de kwaliteit van het onderwijssysteem. Het Kinderfonds staat heel dicht bij de ambities van de Congolese regering om onderwijs voor iedereen te realiseren. Edouard Beideberg verwacht weldra gevoelige vooruitgang op diverse punten; een versterking van de institutionele capaciteit, een verbetering van het informatiesysteem om het onderwijs te managen, de standaardisering van de leerevaluatiemethodologie.

Congo wil het lager onderwijs gratis maken. Maar volgens Beideberg zal Unicef ook pleiten voor een kwaliteitsvol onderwijssysteem gericht op het aantrekken van nieuwe leerkrachten en op betere infrastructuur (bouw van scholen). Volgens Unicef deed het gratis lager onderwijs al een aanzienlijk aantal kinderen naar de schoolbanken terugkeren.

Ook kinderbescherming is een thema. Op dit vlak wil Unicef overheidsinstellingen op alle niveaus helpen om het aantal huwelijken op te jonge leeftijd terug te dringen. De justitie voor kinderen, die de wet overtreden, moet worden versterkt. Verder moet er beter worden geregistreerd bij de burgerlijke stand. Voor heel arme kinderen en adolescenten moet werk worden gemaakt van een sociale bescherming die inspeelt op ‘schokken’.

Monusco over Ituri

De militaire woordvoerder van Monusco, luitenant-kolonel Claude Raoul Djehoungo, zei deze week op de persconferentie dat de situatie in de provincie Ituri nog steeds zorgwekkend is in Djugu, Mahagi en ten zuiden van Irumu. Hij vreest voor een hervatting van het geweld tegen de burgerbevolking na de strategische terugtrekking van ex-strijders uit hun ‘pre-kantonnement’.

© CongoForum, 14.02.20 (rok)

Beeld – bron: Unicef

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.