HRC: geweld in Beni heeft meer dan 100.000 burgers op de vlucht gejaagd (CongoForum)

GENEVE – Het Vluchtelingenagentschap van de Verenigde Naties (HCR) maakt zich grote zorgen over de verslechterende situatie in de streek van Beni in Oost-Congo. In de voorbije twee maanden gingen daar al meer dan 100.000 mensen op de vlucht voor het aanhoudende geweld. Dat zegt Andrej Mahecic, woordvoerder van het agentschap.

Sinds december 2019 zijn er aanvallen geweest tegen heel wat steden en dorpen in de ‘chefferie’ Watalinga, aan de grens met Oeganda. Die aanvallen hebben velen doen vluchten naar de stad Nobili en omgeving, bericht Radio Okapi. Veel van deze burgers waren eerder al ontheemd, en waren nog maar pas teruggekeerd naar hun huizen. Deze mensen hebben veel ondersteuning nodig.

Het ADF en andere gewapende groepen viseren ook burgers. Sinds december vorig jaar zouden in het territorium Beni meer dan 250 burgers om het leven zijn gebracht. De bevolking leeft in angst na te hebben gezien hoe medeburgers werden vermoord, seksueel misbruikt of ontvoerd.

Duizenden burgers leven nu in belabberde omstandigheden op een stuk of 100 plaatsen, waar wat is geïmproviseerd. Ze wonen in hutjes die met takken zijn gemaakt. De mensen leven daar in weer en wind en lopen nog altijd veel gevaar.

Dringende bijstand nodig

De meeste ontheemden zijn vrouwen en kinderen die dringende bijstand nodig hebben. Er is nood aan eten, huisvesting, water, sanitair en hygiëne. En ook aan onderwijs. Heel wat kinderen gaan niet naar school. De nog werkende scholen kunnen de grote toevloed van kinderen niet aan. Het bestaande onderwijs is sowieso al niet bijster ontwikkeld.

Vorige week liet HCR plastic dekzeilen verdelen om 3.000 ontheemde families te helpen. Er wordt ook geïnvesteerd in structuren die schendingen van de mensenrechten moeten identificeren, behandelen en voorkomen.

In heel de DR Congo zijn er nu meer dan 5 miljoen ontheemden. Nergens anders in Afrika is er een land met zoveel interne vluchtelingen. Het personeel van HCR is actief in Noord- en Zuid-Kivu, Tanganyika en Ituri.

Het Vluchtelingenagentschap hoopt 150 miljoen dollar te vinden om dit jaar in te spelen op de noden van ontheemden en vluchtelingen in Congo. Tot nu toe is nog maar 4% van dat bedrag ontvangen.

© CongoForum, 12.02.20

Beeld: Andrej Mahecic (UNHCR)

Bron: UN Media

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.