IMF vraagt aan Congo om ‘realistischer’ te begroten (CongoForum)

KINSHASA – Het Internationaal Monetair Fonds (IMF) wil dat de DR Congo realistischer omspringt met haar begroting en uitgaven. Op vraag van het IMF heeft de regering een liquiditeitenplan gepubliceerd, een instrument om rationeler om te gaan met de uitgaven. In 2019 liep er nogal wat mis op dat vlak.

Twee maanden geleden pakte president Félix Tshisekedi uit met een begroting van 11 miljard dollar voor 2020. In het nieuwe plan is sprake van aanzienlijk minder uitgaven. Mogelijk worden de ambities van het nieuwe regime gevoelig teruggeschroefd. Daar lijkt het alleszins op.

Volgens Radio France Internationale is er nu sprake van 5,64 miljard dollar. De regering denkt 5,4 miljard dollar aan inkomsten te kunnen mobiliseren. Het verschil van zo’n 200 miljoen dollar moet worden gedekt door Schatkistbons, uit te geven door de centrale bank (BCC). De regering beloofde aan het IMF om alleen uitgaven te doen op basis van inkomsten of financieringsoperaties.

Buitenlandse steun

Kinshasa hoopt verder op 2 miljard dollar financiering vanuit het buitenland. Zo zou er in het beste geval sprake zijn van een begroting van 8,2 miljard dollar. Voorlopig kunnen de instellingen maar een stukje van de geplande uitgaven financieren.

De regering zegt dat ‘de omstandigheden’ het noodzakelijk maakten om de begroting aan te passen, zo blijkt uit een document van het ministerie van Financiën.

Het observatorium voor openbare uitgaven (ODEP) vermoedt dat de financiewet zal moeten worden herzien. ODEP denkt dat de regering nog altijd te optimistisch is, zeker over steun uit het buitenland.

Mogelijke steun uit het buitenland zal hoe dan ook afhangen van bepaalde hervormingen. Kinshasa zal ook de uitgaven strakker moeten beheren, en het IMF zal hierop controle uitoefenen, luidt het.

© CongoForum, 18.02.20

Beeld – bron : Primature RDC

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.