Ituri: overleg afgerond over vreedzaam samenleven tussen Alur en Lendu (CongoForum)

BUNIA – In de provincie Ituri is afgelopen zaterdag het intracommunautair overleg afgesloten, dat plaatsvond in Kambala en Kpandroma in het territorium Djugu. Het overleg was op 11 februari 2020 van start gegaan in Mahagi. Doel was om een vreedzaam samenleving tussen de Alur en de Lendu in de hand te werken. De besprekingen genoten de steun van de VN-vredesmacht (Monusco).

Drie kwesties kwamen aan de orde tijdens het overleg, dat achtereenvolgens plaatsvond in Mahagi-Centre, Kpandroma en Kambala. In de ‘chefferie’ Mokambo waren Are, Umbatsi en Musongwa bezet door strijders van CODECO uit Walendu Pitsi, in Djugu. Deze strijders zouden zich ondertussen hebben teruggetrokken dankzij inspanningen van notabelen uit Walendu Pitsi. Een gezamenlijke commissie zal deze week checken of de strijders effectief zijn vertrokken, meldt Radio Okapi. Beide kampen willen dat het Congolese leger manschappen in de zones inzet om de bevolking te beschermen.

In de ‘chefferie’ Djukot waren er ook problemen. Daar wordt gezegd dat er in Walendu Pitsi strijders zitten die wreedheden plegen, wat de lokale bevolking op de vlucht jaagt. Er is overeengekomen om waarschuwingssystemen op te zetten om de beweging van de aanvallers te volgen. De aanwezigheid van de FARDC werd ook versterkt om nieuwe invallen te voorkomen en de terugkeer van leden van de twee gemeenschappen aan te moedigen.

Tot slot was er ook een grensconflict dat uitmondde in geweld tussen Djukot en Walendu Watsi in het territorium Mahagi. De autoriteiten moeten dit probleem oplossen door de precieze grenzen te bepalen.

© CongoForum, 17.02.20 (rok)

Beeld – bron: 7sur7.cd

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.