Kinshasa haalt verbod op plastic verpakkingen van onder het stof (CongoForum)

KINSHASA – De productie, de invoer, de marketing en het gebruik van plastic zakken, tasjes en andere verpakkingen zijn verboden in de stad Kinshasa. De maatregel is nieuw leven ingeblazen op een kabinetsvergadering van de provinciale regering van Kinshasa. Dat meldt de woordvoerder van de provinciale regering, Charles Mbutamuntu Lwanga, aldus Radio Okapi.

“We vechten nu tegen de onhygiënische omstandigheden”, stelt de woordvoerder. “De operatie Kinshasa Bopeto gaat niet alleen over het afvoeren van afval. We zoeken ook naar duurzame manieren om de onhygiënische omstandigheden te doen verdwijnen. Plastic verpakkingen zijn een reëel gevaar gebleken, omdat ze niet biologisch afbreekbaar zijn. We denken nu aan alternatieven zoals biologisch afbreekbare verpakkingen”.

Er zijn al langer teksten die het gebruik van plastic verpakkingen in de Democratische Republiek Congo verbieden. In feite werd het verbod op de productie, invoer, marketing en het gebruik van plastic zakken, zakjes en andere verpakkingen vastgelegd in een decreet dat op 30 december 2017 werd ondertekend door de toenmalige premier Bruno Tshibala.

Het moratorium eindigde op 30 juni 2018 en het besluit moest op 1 juli 2018 in werking treden. De ministers van Economie, Industrie en Milieu hadden aangegeven dat deze maatregel, gericht op de bescherming van het milieu en het ecosysteem, strikt zou worden gehandhaafd. Ze hadden ook beloofd dat er juridisch zou worden opgetreden tegen diegenen die de nieuwe regels zouden blijven overtreden. Maar in werkelijkheid zie je in Kinshasa nog altijd enorm veel plastic verpakkingen circuleren.

Bewustzijn verhogen, pas daarna straffen

Charles Mbutamuntu zegt dat de provinciale regering van Kinshasa eerst de bevolking en de bevoegde ambtenaren wil sensibiliseren. Het stadhuis zal extra verantwoordelijkheden toevertrouwen aan de chefs van de districten en de burgemeesters, evenals aan de ambtenaren van de hygiënediensten. Zo kunnen we overtredingen aan de basis constateren. Wanneer een overtreding wordt opgemerkt, kan het dossier meteen worden overgedragen aan het parket”.

© CongoForum, 18.02.20

Beeld – bron: Radio Okapi

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.