Kleinschalig project om straatjongeren te re-integreren in de stad Goma (CongoForum)

GOMA – De Congolese ngo Africa Reconciled heeft deze week een project gelanceerd dat mikt op de sociaal-professionele re-integratie van straatjongeren in de stad Goma (Noord-Kivu). Africa Reconciled werkt hiervoor samen met mensen uit twee wijken van de stad: Ndosho en Mugunga. De partners zullen dit project, dat ook moet bijdragen tot de vredesopbouw in de Democratische Republiek Congo, ondersteunen.

Frédéric Maciriro is programmamanager van Africa Reconciled. “Het doel van het project is bij te dragen aan het behoud van vrede en veiligheid in de stad Goma, waar recentelijk moorden, ontvoeringen, overvallen en verkrachtingen onder de burgerbevolking hebben plaatsgevonden. En bij al deze misstanden worden jonge mensen vaak als daders aangeduid ”.

Maciriro gaat voort: “Het initiatief is het resultaat van een onderzoek dat onze organisatie heeft uitgevoerd in de 18 districten van de stad Goma. Aan het einde van het onderzoek hebben we vastgesteld dat de meeste jongeren werkloos zijn. Om de kost te verdienen, geven ze zich opzettelijk over aan wansmakelijke praktijken zoals fraude, diefstal, ontvoering van bemiddelde mensen, enz. Dat heeft ons ertoe aangezet mechanismen te zoeken waarmee jongeren hun leven weer op de rails kunnen krijgen via een inkomsten-genererende activiteit”.

Zelf geld verdienen

Het professionele re-integratieproject voor straatjongeren voorziet onder andere in de participatieve identificatie van jonge begunstigden door Africa Reconciled en de basismanagers. De jongeren krijgen les over geweldloosheid en het beheer van inkomens-genererende activiteiten. Bovendien levert men ‘kits’ aan de opgeleide jongeren en er is toezicht op de uitvoering van de inkomens-genererende activiteiten van de begunstigden.

De specificiteit van het project is dat het om een zeer klein aantal begunstigden gaat, omdat het zich in een experimentele fase bevindt, merkt Fréderic Maciriro op. We rekenen op een verhoogde participatie van de mensen aan de basis die dagelijks toezicht houden op deze jongeren.

Na 6 maanden ervaring zal het project worden verspreid in andere districten en, waarom niet, in andere steden waar de jeugdwerkloosheid de onveiligheid in de hand werkt.

De gekozen jongeren worden vanaf volgende maandag opgeleid en dit gedurende 4 opeenvolgende dagen. Na die training volgen nog andere stappen.

© CongoForum – Paulin Munyagala, 12.02.20 (rok)

Beelden – bron: CongoForum / Congolese pers

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.