Masisi: nieuwe zuivelfabriek is mooie opsteker voor agrovoedingsindustrie (CongoForum)

GOMA – De gouverneur van de provincie Noord-Kivu, Carly Nzanzu Kasivita, heeft officieel de agrovoedingsindustrie in de streek van Masisi nieuw leven ingeblazen. Dat gebeurde op een ceremonie waaraan diverse autoriteiten deelnamen.

De baas van de provincie was op missie in Luhonga, een dorp in het ‘groupement’ Kamuronza. In Luhanga draait sinds enkele maanden een nieuwe zuivelfabriek. Een project dat kadert in de ‘eerste 100 dagen’ van president Félix Tshisekedi. Er is sprake van een bedrag van 700.000 dollar, afkomstig van het ‘Fonds pour la Promotion de l’Industrie’ (FPI).

Carly Nzanzu Kasivita moedigt dit project aan en verwacht dat het een stevige sociaal-economische impact zal hebben, is te horen in de entourage van de gouverneur.

De zuivelfabriek in Luhonga is een initiatief van de ‘Association Coopérative des Groupements d’Eleveurs du Nord-Kivu’ (ACOGENOKI). Ze kan dagelijks 2.000 liter melk verwerken en maakt karnemelk, 24 soorten kaas, yoghurt, boter enzovoort.

De verkozenen uit Masisi zijn blij met de fabriek. De voorzitter van de provinciale assemblee, Robert Seninga, deelt in de vreugde en hoopt dat dit project een aantal mensen aan een job zal helpen. “Dit project zal onze jongeren en zeker de streek van Masisi helpen. Het kan ook helpen om vrede te stichten in onze provincie”.

De gouverneur sprak wel streng over ‘sommige jongeren’ uit de streek die de wetten niet naleven. Zij houden zich onder meer bezig met ontvoeringen. Die criminaliteit zet een rem op de ontwikkeling van de regio.

© CongoForum – Paulin Munyagala, 04.02.20

Beelden – bron : CongoForum / Congolese pers

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.