Nieuw laboratorium in Kinshasa om beter om te gaan met epidemieën (CongoForum)

KINSHASA – De Democratische Republiek Congo, die wordt geconfronteerd met een reeks epidemieën, waaronder ebola en mazelen, heeft zijn allereerste hoog-beveiligde laboratoriumcentrum geopend. Dat meldde Radio France Internationale.

Premier Sylvestre Ilunkamba opende op 20 februari in de hoofdstad Kinshasa, in aanwezigheid van vertegenwoordigers van de WHO en de Afrikaanse Unie, een laboratorium voor volksgezondheid. Het project werd gesponsord door Japan (bijna 21 miljoen dollar). Het gebouw beschikt over een luxueuze vergaderzaal, andere ruimtes en vooral verschillende gloednieuwe laboratoria.

“Het omvat drie hoofdcentra en een diagnose- en onderzoekscentrum”, legt dr. Jean-Jacques Muyembe, de algemeen directeur van het National Instituut voor Biomedisch Onderzoek (INRB), uit. Er zijn drie P3-laboratoria (laboratorium waar ziekteverwekkers die ernstige ziekten kunnen veroorzaken worden geanalyseerd), dat wil zeggen laboratoria met een hoog beveiligingsniveau. We kunnen veilig omgaan met monsters van ebola en het beruchte coronavirus”.

Virussen, nieuwe vaccins en medicijnen kunnen er worden geanalyseerd. Deze plaats is strategisch, maar uit vrees voor eventueel bio-terrorisme pleit het INRB voor bescherming door veiligheidstroepen. Het gebouw onderhouden wordt een flinke uitdaging want hiervoor is geld voorzien in de Congolese begroting.

Dokter John Nkengasong, die het gespecialiseerde orgaan van de Afrikaanse Unie ter bestrijding en preventie van ziekten bestuurt, wil elk Afrikaans land voorzien van dergelijke laboratoria. “We zullen altijd worden gebombardeerd met opkomende ziekten,” zegt hij. “Dus wat we hier vandaag hebben gezien, moet in andere landen in Afrika worden overgenomen. We moeten dit zien als een investering om onze bevolking te beschermen en vooral ook om de economie van Afrika te beschermen. “

© CongoForum, 22.02.20 (rok)

Beeld – bron: Zoom-Eco

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.