Professoren denken na over ‘balkanisering van Congo’ (CongoForum)

KINSHASA – Het ‘Centre de recherche indépendant et interdisciplinaire congolais’ heeft donderdag in Kinshasa een conferentie gehouden over de vraag of de geruchten over een ‘balkanisering’ van de DR Congo een mythe zijn of berusten op de realiteit.

Over deze kwestie zijn er uiteenlopende standpunten. Professor Jacques Ebweme Yonzaba, de stichter van het onderzoekscentrum, vond het hoog tijd om één en ander op te helderen, aldus Radio Okapi.

De professeur signaleert bepaalde tekenen die zouden kunnen wijzen op een dreigende balkanisering of opdeling van Congo. “Kijk naar wat er gebeurt in het oosten van ons land: de slachtpartijen, het leed van de bevolking, de slechte staat van de wegen, de slechte kwaliteit van het onderwijs. Zo kan er een situatie ontstaan waarin de mensen op een bepaald moment de vraag stellen wat ze nog hebben aan Kinshasa”, aldus de doctor in de sociologie, verbonden aan de Universiteit van Kinshasa (UNIKIN).

Volgens professor Emile Bongeli moeten de Congolezen zich organiseren als ze de integriteit van het hele grondgebied willen beschermen. Ze mogen de verantwoordelijkheid voor een mogelijke balkanisering niet op de buurlanden afwentelen.

We hebben alle mogelijkheden om ons te organiseren en dit te vermijden, vindt Bongeli. “We moeten niet elke dag staan te wenen, dat is op het belachelijke af. Congolezen, organiseer jullie in plaats van aan Rwanda te denken, of aan Oeganda, landen die zich wel organiseren. Waar staan wij? We werken niet aan een nationaal bewustzijn. We plooien ons terug op onze stammen. Rwanda heeft gelijk als het zegt dat we moeten ophouden met naar hen te kijken. Jullie zeggen dat zij onze rijkdommen afpakken: en wat doen jullie daaraan?”

Volgens de diverse sprekers kan elke poging tot balkanisering worden afgewend als de Congolezen hun onderlinge meningsverschillen oplossen zodat het land stand houdt en zich kan presenteren als een echte natie.

© CongoForum, 21.02.20

Beeld – bron: YouTube

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.