Slachtoffers van voormalige chef van de inlichtingendienst, Kalev Mutondo, kiezen voor juridisch offensief (CongoForum)

KINSHASA – Meer dan 30 voormalige opposanten en mensenrechtenactivisten, die zich organiseerden in comités, zijn naar de mensenrechtenvereniging ACAJ (Association congolaise pour l’accès à la justice) gestapt. Jean-Claude Muyambo, Jean-Bertrand Ewanga, Gecoco Mulumba en de anderen zijn van mening dat hun rechten werden geschonden door de nationale inlichtingendienst ANR, meer bepaald toen die werd geleid door Kalev Mutondo.

Deze burgers beklagen zich over arrestaties, willekeurige opsluiten en onmenselijke en vernederende behandelingen, zegt Jean-Claude Muyambo namens het collectief. Dat bericht Radio France Internationale.

De nieuwe klacht komt bovenop de klacht die in 2016 tegen Kalev Mutondo werd ingediend. In beide gevallen zijn de motieven van de klagers identiek of gelijkaardig. Stafhouder Muyambo: “Heb je gezien hoe ze Ewanga in het openbaar uitkleedden? Hoe Gecoco zelfs bloed plaste? Heb je gezien hoe mijn voet werd verpletterd? Het collectief wil erkenning voor de martelingen waarvan de betrokkenen het slachtoffer werden in de cachots van de inlichtingendiensten.

© CongoForum, 18.02.20

Beeld: Jean-Bertrand Ewanga
Bron: Congo Mikili

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.