Zuid-Kivu: jongeren in Katana trainen zich in participatief theater om vrede te bevorderen (CongoForum)

KATANA – Bijna twintig jongeren hebben baat gehad bij een training in participatief theater in het ‘groupement’ Irhambi Katana, in Kabare, in de provincie Zuid-Kivu. Dat is te danken aan de ngo Africa Reconciled die hiervoor samenwerkte met de Belgische organisatie Pax Christi Vlaanderen.

Het theater als methodiek voor conflictoplossing was het hoofdthema van deze training, gegeven door expert Thomas Deweer (Pax Christi). De expert was uit België gekomen om de jongeren van Katana te leren hoe ze met participatief theater kunnen bijdragen tot het oplossen van conflicten.

De directeur van Africa Reconciled, Pascal Mugaruka, blijft ervan overtuigd dat vrede kan worden bereikt met behulp van theater. “Vreedzame conflictoplossing is mogelijk in de regio op basis van participatietheater”, vertelt Pascal, die vier opeenvolgende dagen met de jonge leden van de vredesclub van Katana doorbracht.

De jonge deelnemers aan de training zijn ervan overtuigd dat de ervaring hen zal helpen om verschillende gemeenschappen te leren leven. Deze jonge mensen zullen geregeld openbare podia organiseren om gemeenschappen aan te moedigen om samen te leven, wat de duurzame ontwikkeling in hun regio zou moeten bevorderen.

Arsène Kalume nam deel aan de training: “In Irhambi Katana waren er veel momenten van onrecht en corruptie, ook door het gebrek aan informatie over de vreedzame oplossing van conflicten. Als jongeren uit de regio zijn we bereid de opgedane kennis te gebruiken om de verschillende soorten tribalisme en de schendingen van de mensenrechten te bestrijden”.

Lucien Nabugorhe volgde de training eveneens. Hij geeft ons zijn indrukken: “Het is voor mij een grote voldoening om deze training, die me veel methodieken heeft laten ontdekken, te hebben gehad. Door alles wat ik heb verzameld, ben ik in staat om de gemeenschap op te voeden en te veranderen door middel van een toneelstuk en een zeer belangrijke boodschap over de radicale verandering van iedereen over te brengen. Het door de organisator van de training gekozen thema is echt een zeer effectieve en eenvoudige manier om bepaalde problemen in de gemeenschap, die dagelijks groter worden, te overwinnen. “

En Lucien gaat voort: “Deze activiteit deed me zin krijgen om aan de slag te gaan. Ik begrijp nu beter dat verandering ieders betrokkenheid vereist. Het oplossen van een maatschappelijk conflict vereist ieders vastberadenheid en verantwoordelijkheid. Ik ben vastbesloten om alles in de praktijk te brengen om het doel te bereiken, namelijk het oplossen van conflicten via het theater. Ik wil met name Africa Reconciled bedanken voor haar bereidheid om iedereen te betrekken bij de veranderende samenleving, met name de jeugd van Irhambi Katana, zodat zij ook helpen om ‘het gebouw’ op te trekken”.

Aan het slot van deze training speelden de deelnemers twee toneelstukjes in het openbaar, op lokale markten in het dorp Katana. De bevolking daar maakte kennis met de grote boodschap die de jongeren willen verkondigen rond vrede en gerechtigheid in het oosten van de Democratische Republiek Congo en in het bijzonder in hun streek.

© CongoForum – Paulin Munyagala, 03.02.20

Vrij vertaald en bewerkt door (rok)

Beelden – bron: CongoForum / Congolese pers

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.