Aanhoudingen in verband met infrastructuurwerken in Kinshasa: kabilisten stellen kritische vragen (CongoForum)

KINSHASA – Het gerecht is aan het onderzoeken in welke mate er veel geld werd verduisterd in verband met bepaalde infrastructuurwerken in Kinshasa: de aanleg van de veelbesproken ‘sauts-de-mouton’. Twee buitenlandse zakenlui en de directeur-generaal van het ‘Office des routes’ zitten al in de cel in deze affaire. Het FCC, het politieke platform van ex-president Joseph Kabila, vraagt zich of alles wel correct is verlopen bij de aanhoudingen van deze personen. Dat meldt Radio France Internationale.

De ‘sauts-de-mouton’ maken deel uit van een hele reeks werken die de nieuwe president Félix Tshisekedi dringend wilde laten uitvoeren. Twee zakenmannen, een Libanees en een Amerikaan, zitten nu vast in de centrale gevangenis van Kinshasa, net als de baas van de overheidsdienst die de wegen beheert. Ze zouden miljoenen dollars hebben verdonkeremaand die moesten dienen om werken te financieren.

Advocaat Papy Niango, een parlementair uit de rangen van het FCC, klaagt over ‘onregelmatigheden’ die Congo een slechter imago kunnen bezorgen bij buitenlandse investeerders: “Deze zakenlui zitten opgesloten omdat ze zouden hebben gesjoemeld maar er wordt ook opnieuw geld vrijgemaakt om de werken voort te zetten. En dat terwijl deze mensen worden vervolgd wegens misbruik van vertrouwen. Dat is heel dubbelzinnig. Het is duidelijk dat het parket met iets anders bezig is dan met een klassiek gerechtelijk onderzoek”.

Niango merkt voort op dat de baas van het Office des routes moet verantwoorden wat er met bepaalde bedragen is gebeurd. “Maar een gewone parketmagistraat kan toch niet oordelen over het gebruik van geldbedragen? De politici hebben zich op deze zaak gesmeten om duivels te ontmaskeren. Als de Republiek beter wil snappen wat er met de centen van het noodprogramma is gebruikt, moet men de hiervoor gespecialiseerde rechters inschakelen. Zulke rechters zullen ons beter informeren over het gebruik van kredieten, de kwaliteit van de werken, de kosten, de tarieven of bepaalde diensten. Wij zijn bang dat er opnieuw zal worden gezegd dat de staat ondernemers en zakenmensen niet beveiligt”.

Eind februari betreurde president Tshisekedi overigens dat sommige rechters worden ‘bedreigd’ en ‘gemanipuleerd’.

© CongoForum, 11.03.20

Beeld – bron : Digital Congo

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.