Aantal gevallen van coronavirus in Congo boven de 50 (CongoForum)

Viroloog Jean-Jacques Muyembe (INRB)

KINSHASA – Het aantal gevallen van coronavirus (Covid-19) in de DR Congo is opgelopen tot 51. Dat heeft viroloog Jean-Jacques Muyembe van het Nationaal Instituut voor Biomedisch Onderzoek (INRB) meegedeeld.

Er is ondertussen sprake van 4 overlijdens en 2 personen die zijn genezen. Eén van de mensen die herstelden, is Jean-Pierre Kabila, een gewezen medewerker van ex-president Joseph Kabila.

Volgens dr. Muyembe heeft Congo een plan om het coronavirus te bestrijden. Maar het is wel van vitaal belang dat alle Congolezen de hygiënische adviezen van de gezondheidsdiensten rigoureus naleven.

Dr. Muyembe herinnert eraan dat Congo met succes vocht tegen het ebolavirus. Hij hoopt het zelfde te realiseren in de strijd tegen het coronavirus. Volgens Muyembe moet het bestrijdingsteam zo goed mogelijk worden begeleid om te vermijden dat het virus zich verspreidt vanuit de gemeente Gombe (Kinshasa).

De viroloog waarschuwt de Congolezen om ‘fake news’ niet voor waar aan te nemen en te wachten op officiële mededelingen van zijn structuur.

Congo hoopt voor de strijd tegen het virus ook steun van de internationale gemeenschap te kunnen krijgen, onder meer van China.

Katholieke bisschoppen

Donatien Nshole (CENCO)

De katholieke bisschoppenconferentie (CENCO) roept ondertussen de Congolezen op tot ‘liefde en solidariteit’. Ze reageert daarmee op de sterke stijging van een aantal producten op de markten en wil niet dat patiënten met het coronavirus een stigma krijgen.

Volgens priester Donatien Nshole, woordvoerder van de bisschoppen, gaat het niet op om in deze crisis te profiteren van medemensen. Hij vindt het onaanvaardbaar dat sommige handelaars nu voedingswaren een stuk duurder willen verkopen. “Meer dan ooit is het nodig om waarden zoals solidariteit en liefdadigheid toe te passen”, stelt Nshole.

Donatien Nshole zegt dat de overwinning ‘collectief moet zijn’. Mensen moeten dus ook aan hun buren willen denken. “Zij die nu lijden, hebben medeleven nodig en geen stigmatisering. Deze ziekte is een schande die iedereen kan overkomen. Laten we dus solidair en lief zijn”.

© CongoForum, 26.03.20

Beelden – bronnen: Mediacongo, Radio Okapi

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.