Coronavirus: burgerbewegingen klagen stijging voedselprijzen aan (CongoForum)

GOMA – De burgerbewegingen ‘Congo Conscience’ en ‘Je suis l’avenir du Congo’ (JAD) klagen het ‘onmenselijk’ gedrag aan van sommige handelaars en ondernemers in Goma (Noord-Kivu) nu overal de preventieve maatregelen van kracht worden die de regering heeft uitgevaardigd om de verspreiding van het coronavirus te voorkomen. Dat signaleert Radio Okapi.

Volgens beide bewegingen proberen die zakenlui – tegen de wettelijke bepalingen in – van de uitvoering van de regeringsmaatregelen misbruik te maken om de prijzen van een aantal basisproducten willekeurig op te trekken.

Volgens Constantin Kanane, woordvoerder van Congo Conscience, houden sommige handelaars hun waren achter om ze nadien veel duurder dan enkele dagen geleden te verkopen. Dat is er de oorzaak van dat vandaag op de markt van Goma bloem, plantaardige olie, boontjes enzomeer al moeilijk te krijgen zijn, tenzij veel duurder.

Nadat donderdag de coronamaatregelen van kracht werden, steeg de prijs van een kom verse Murongo-boontjes in één klap van 1.400 (0,82 USD) naar 3.000 (1,76 USD) Congolese frank en die van maniokbloem van 400 (0,23 USD) naar 1.000 (0,58 USD) Congolese frank.

Constantin Kanane roept de bevoegde overheidsdiensten dan ook op die stijging van de marktprijzen in de gaten te houden. “Laat ze nu toch duidelijke richtlijnen geven om te vermijden dat de bevolking honger zou lijden. Laat de staatsambtenaren nu toch op de markten ter plaatse die prijsstijgingen vaststellen én daar een einde aan maken.”

Op zijn beurt pleit Jackson Kitambala van de beweging ‘Je suis l’avenir’ voor begeleidingsmaatregelen in de strijd die de president aankondigde tegen het Covid 19-virus. Hij denkt daarbij bijvoorbeeld aan het ten laste nemen door de staat van de primaire behoeften van de overheidsambtenaren. Maar ook aan rechtstreekse steun aan al diegenen die niet meer vrij voor hun normale inkomsten kunnen zorgen.

© CongoForum, 21.03.20 (PVb)

Beelden: kleinhandel in Goma

Bron: Fizi Media

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.