Coronavirus : Congolese arts vreest voor minstens 75.000 doden in Kinshasa (CongoForum)

KINSHASA – De Congolese arts Antoine Samsoni is bang dat het coronavirus minstens 75.000 mensenlevens zal eisen in Kinshasa. Hij schrijft dat in een opiniebijdrage die deze week verscheen bij La Libre Afrique.

Dr. Samsoni maakt zich zorgen over de stijging van het aantal gevallen van coronavirus in de DR Congo en wijst op het drastische tekort aan middelen bij het Nationaal Instituut voor Biomedisch Onderzoek (INRB) van prof. dr. Jean-Jacques Muyembe. Het aantal besmette personen is ondertussen gestegen tot meer dan 50. Voor zover bekend gaat het allemaal om gevallen in Kinshasa.

Het INRB schatte onlangs dat er (al) minstens 1.000 personen drager van het coronavirus (Covid-19) waren in de Congolese hoofdstad. De Kinois zitten vaak samengepakt in taxi’s en taxibusjes, en de plaatselijke markten zijn druk bevolkt. Medici zijn dan ook bang dat het aantal besmette personen sterk zal oplopen.

Ondanks de Congolese maatregelen, afgekondigd in de strijd tegen het coronavirus, acht dr. Samsoni de kans reëel dat minstens 75.000 mensen in Kinshasa zullen overlijden aan dit virus. De crisis kan gepaard gaan met maatschappelijke onrust, economische problemen, onlusten en ook plunderingen.

Samsoni denkt dat de preventieve maatregelen niet voldoende effect zullen hebben. De meeste Congolezen zijn zeer arm en moeten overdag de straat op, in de hoop ergens wat eten of enkele dollars te vinden. De mensen kunnen niet permanent thuis blijven, want dan komen ze uiteindelijk om van de honger.

Enabel

Afgelopen zondag doneerde het Belgische ontwikkelingsagentschap Enabel 19.000 maskers en ander materiaal aan het INRB. Sommige Belgische privé-organisaties proberen ook waar mogelijk te helpen in de strijd tegen het coronavirus. Nu de vluchten van Brussels Airlines zijn afgelast, zitten vele honderden Belgische burgers en coöperanten wel vast in Congo.

Volgens Samsoni is het ontoelaatbaar om deze Belgen aan hun lot over te laten in Kinshasa. Hij stelt dat geen enkel ziekenhuis ter plaatse echt bij machte is om besmette personen degelijk te verzorgen. Wie het virus oploopt, dreigt te worden geïsoleerd zonder enige verzorging te krijgen, luidt het.

De arts merkt nog op dat Frankrijk ondertussen al een aantal tienduizenden Fransen repatrieerde.

© CongoForum, 26.03.20

Beeld: vervoer met de bus in Kinshasa

Bron: 7sur7.cd

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.