Coronavirus : parlementairen verwijten minister Eteni Longondo ‘amateurisme’ (CongoForum)

KINSHASA – Ook in de DR Congo zijn ondertussen de eerste mensen bezweken aan de gevolgen van het coronavirus (Covid-19). Het Nationaal Instituut voor Biomedisch Onderzoek (INRB) sprak gisteren, zondag, van 30 officiële gevallen van het coronavirus en twee overlijdens. In vier gevallen werden de zieken in Congo zelf besmet.

De ontwikkelingen in Congo verontrusten de parlementsleden in Kinshasa, schrijft AfricaNews. Sommige volksvertegenwoordigers vinden dat de minister van Volksgezondheid, dr. Eteni Longondo, de coronacrisis dramatisch slecht en catastrofaal aanpakt. Zij klagen over ‘amateurisme’ en vinden de bewindsman te laks.

Guy Mafuta Kabongo, een verkozene uit Tshikapa, is van mening dat de minister gewoon het aantal doden en nieuwe gevallen van corona aan het tellen is. Hij wil dat Eteni Longondo grondiger werk levert en meer doet om het coronavirus in Congo te bestrijden en uit te roeien.

Mafuta vraagt zich af wat er nu precies aan maatregelen is genomen. Hoe zit het met de technische mogelijkheden van de ziekenhuizen? Welke maatregelen zijn er om de provincies te ontzien? Welke gemeenten of omgevingen zijn het zwaarst getroffen op dit moment? “Wij hebben recht op informatie”, aldus Mafuta op Twitter.

De minister van Economie raakte al besmet met corona. Dr. Dédié Bandubola, verbonden aan het kabinet van deze minister, werd eveneens ziek en overleed ondertussen. Mafuta wil dat Eteni Longondo het medisch geheim opzij schuift en meer informatie vrijgeeft. Volgens hem moet de minister van Volksgezondheid meedelen wie de personen zijn die nu al het virus hebben opgelopen, om zo anderen te beschermen. “Alleen maar wat cijfers bekendmaken helpt niemand”.

‘Noodtoestand uitroepen’

Claudel André Lubaya, een verkozene uit Kananga, vindt dat de regering middelen moet voorzien om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. “Ze moet een noodtoestand voor de volksgezondheid uitroepen, de burgers doen thuisblijven en afzien van financiële verbintenissen die niet essentieel zijn”.

Juvenal Munubo (UNC) en Patrick Muyaya (PALU) zitten op dezelfde lijn. Zij stellen aan de regering voor om Kinshasa tijdelijk in quarantaine te plaatsen en te isoleren van de rest van Congo. Alle binnenlandse vluchten moeten volgens hen worden opgeschort, met uitzondering van cargovluchten of vluchten met een medisch doel. Het verkeer tussen Kinshasa, Centraal-Kongo en ‘Grand Bandundu’ moet worden gefilterd, luidt het. Volgens Patrick Muyaya mogen producten voor basisbehoeften alleen ‘passeren’ als ze zijn gecontroleerd.

Ministerraad

President Tshisekedi besloot overigens om de ministerraad minstens tien dagen lang niet bijeen te roepen. Hij vroeg aan de regering om over te schakelen op een minimale dienstverlening. Voor de isolatie en opvolging van alle personen die in contact waren met dr. Bandubola zou er niets zijn geregeld, aldus AfricaNews.

Sinds zijn terugkeer naar Congo, op 10 maart, passeerde dr. Bandubola onder meer bij het medisch centrum van de CNSS (Caisse Nationale de Sécurité Sociale) in Matonge, waar hij de verantwoordelijkheid droeg. Hij schudde daar de hand van een reeks collega’s.

Het kabinet van de minister van Economie en de bureaus van de medewerkers van dr. Bandubola werden ondertussen ontsmet. In andere kabinetten en ministeries, ondergebracht in het zelfde gebouw, zou nog niets zijn ondernomen. Voor het personeel van de CNSS werd niets gedaan. Allemaal vragen voor de mnister van Volksgezondheid. Vragen die nogal wat parlementairen bezighouden.

© CongoForum, 23.03.20

Beeld: dr. Eteni Longondo

Bron : Mediacongo

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.