Gevechten in Lubumbashi: minister van Mensenrechten belooft onderzoek (CongoForum)

KINSHASA – De Congolese regering belooft dat er een onderzoek komt naar de gevechten die afgelopen zaterdag hebben plaatsgevonden in Lubumbashi (Haut-Katanga). Strijders van de militie Bakata Katanga, van Gédéon Kyungu, raakten daar toen slaags met het leger.

Minister Mensenrechten André Lite zegt nu dat er zal worden nagegaan wie waarvoor verantwoordelijk was. De onderzoeksresultaten zouden snel moeten kunnen worden openbaar gemaakt, denkt hij. “De vicepremier, bevoegd voor Binnenlandse Zaken, heeft opdracht gegeven om de feiten te onderzoeken”, aldus Lite.

Strijders van Bakata Katanga doken afgelopen zaterdag op in Lubumbashi, Likasi, Kasumbalesa en Kakanda. Maar het leger kon de situatie weer in de hand krijgen. In Lubumbashi, Likasi en Kasumbalesa vielen bij de strijders van de militie zowat 30 doden. Er waren ook gewonden.

Minister Lite vraagt overigens aan de leider van de beweging Bundu di Mayala, Ne Muanda Nsemi, en zijn aanhangers om zich rustig te houden. BDM hield maandag een betoging in Kinshasa, maar die werd uiteengedreven door de politie.

Volgens Lite heeft niemand belang bij zulke acties en is het belachelijk om in Congo te spreken van ‘een goeroe’ die zogezegd bepaalde machten zou hebben.

Aan leger en politie vraagt de minister om de rechten van de mens na te leven. Als zij moeten optreden, moeten ze dit wel doen met respect voor de mensenrechten en de humanitaire regels, zegt André Lite. “Sommigen begrijpen duidelijk niet dat bepaalde zaken écht niet kunnen wanneer ze het land aan het dienen zijn”.

© CongoForum, 31.03.20

Beeld: minister André Lite
Bron: CAS-Info.CA

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.