Gewezen voorzitters Nationale Assemblee en Senaat krijgen ruim 400.000 dollar jaarlijks pensioen (CongoForum)

KINSHASA – Wel vijf gewezen voorzitters van de Nationale Assemblee en de Senaat waren afgelopen maandag aanwezig in het parlementsgebouw in Kinshasa om er te worden gehuldigd. Het ging om kardinaal Monsengwo, Thomas Luhaka, Vital Kamerhe, Evariste Boshab en Aubin Minaku. Azarias Ruberwa was er ook bij omdat hij vroeger ondervoorzitter was geweest. Deze personen verwachten niet alleen applaus van de huidige parlementairen maar ook en vooral de financiële beloningen die zijn gelinkt aan hun vroegere status, constateert La Libre Afrique.

In juli 2018 moest er eindelijk worden gestemd over omstreden stemmachines en kiesomschrijvingen. Het regime van Joseph Kabila zag toen zijn kans schoon om een wet te laten stemmen die de president op het lijf was geschreven. Zijn medestander Aubin Minaku was op dat moment de voorzitter van de Nationale Assemblee.

De wet van 26 juli 2018 regelde het statuut van gewezen verkozen staatshoofden in Congo. Deze wet moest een comfortabele exit voor Kabila verzekeren. Maar Minaku, zelf opgeleid bij de jezuïeten en de salesianen, was de wijze woorden van Sint-Pieter niet vergeten. Vrij vertaald: wie op een goeie manier aan liefdadigheid wil doen, begint bij zichzelf. Dus kwam er ook een tekst die financiële voordelen regelde voor gepensioneerde politieke prominenten.

Flinke voordelen

La Libre Afrique verwijst naar een stuk van de wet waarin de voordelen voor ex-voorzitters van de Nationale Assemblee en de Senaat staan uitgelegd: een maandelijkse vergoeding, geld voor huisvesting, uitgaven voor hun veiligheid, diplomatieke paspoorten voor de persoon, zijn echtgenoot en hun minderjarige kinderen, vliegtuigtickets in businessclass, uitgaven voor gezondheidszorg en twee voertuigen.

Door de presidentsverkiezingen (eind 2018) en de tijd, nodig om een nieuwe regering op de been te brengen, duurde het een tijd voor deze wetgeving in de praktijk kon worden gebracht. De oud-voorzitters moesten dus een tijd op hun tanden bijten voor ze konden incasseren.

Er werd een structuur opgericht om de nieuwe regering te helpen. Aubin Minaku kreeg daarbij een belangrijke rol. Hij werd door het FCC van  Kabila niet gekozen als presidentskandidaat en zag het voorzitterschap van de Nationale Assemblee toegekend worden aan Jeanine Mabunda.

Brief aan Ilunga

Het zogeheten ‘Collectief’ van gewezen voorzitters van de Nationale Assemblee richtte in augustus 2019 een brief aan premier Sylvestre Ilunga om hem te herinneren aan de wet uit 2018. De ondertekenaars betreurden dat die wet dode letter was gebleven en wezen erop dat de Congolese begroting middelen moest voorzien om een aantal oudgedienden financieel en anderszins in de watten te leggen.

Volgens de brief moest de maandelijkse vergoeding overeenstemmen met 75% van de ‘beheerspremie’ die een zittende voorzitter ontvangt. Er was ook sprake van 120.000 dollar  voor huisvestingskosten (10.000 dollar per maand), de lonen van de politieagenten die deze personen moeten bewaken, dure vliegtuigtickets en 160.000 dollar voor twee wagens.

Als de voertuigen even buiten beschouwing worden gelaten, kost elke oud-voorzitter dus meer dan 400.000 dollar per jaar aan de Congolese staat. Voor de vijf die vorige maandag in de bloemetjes werden gezet, gaat het dus om meer dan 2,6 miljoen dollar per jaar. Maar ook anderen zoals Philomène Omatuku – zij was voorzitter van een soort overgangsparlement – willen in de prijzen vallen. Al deze prominenten zijn voornamelijk figuren van de PPRD, die momenteel niet geweldig goed boert.

Geen applaus van IMF

De hele kwestie vertegenwoordigt dan ook een aanzienlijk bedrag voor de begroting, die niet bijster florissant te noemen is. Het IMF kijkt met argusogen naar de werking van de staat en zegt geregeld dat er een strakke budgettaire lijn te volgen is. Volgens het IMF moeten de uitgaven worden ingekrompen en moet er naar pistes worden gezocht om de staatsinkomsten te verhogen.

Het hele schouwspel rond de gewezen voorzitters, die wat graag mee uit de ruif willen uiten, zal vermoedelijk weinig applaus krijgen van het IMF. En ook de Congolese bevolking zal deze vertoning niet erg fraai vinden. De gemiddelde Congolees leeft in armoede en moet elke dag kijken of hij wat geld heeft of kan vinden om te overleven.

© CongoForum, 18.03.20

Beeld : kardinaal Monsengwo, één van de gewezen voorzitters

Bron : Vatican News

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.