Gouverneur van Lualaba neemt maatregelen in strijd tegen coronavirus (CongoForum)

KOLWEZI – De gouverneur van de provincie Lualaba, Richard Muyej, heeft beperkende maatregelen genomen in het kader van de strijd tegen het coronavirus. Hij wijst erop dat zijn provincie betrekkelijk veel risico loopt omdat heel wat Congolezen uit andere regio’s naar daar komen en omdat er ook heel wat buitenlanders ter plaatse zijn in verband met de mijnbouw.

Gouverneur Muyej laat een multisectoraal comité oprichten waarin diverse artsen zullen zitten. Hij spreekt ook van een bestrijdingsplan, goed voor een uitgave van 4,9 miljoen dollar in een eerste fase. Een deel van dat geld zou worden betaald door mijnbouwbedrijven. Een ‘solidariteitsfonds’ zal worden beheerd door de provincie en vertegenwoordigers van bedrijven en de werkgeversvereniging FEC.

Sommige handel mag nog

Handelsactiviteiten zijn toegestaan voor zover het gaat om de verkoop voedingswaren en medische producten en uitrusting. Andere, niet-essentiële handelsactiviteiten moeten worden stilgelegd zolang de coronacrisis duurt.

Richard Muyej is bang dat reizigers uit Kinshasa zijn kantoren kunnen ‘besmetten’. Vanuit die optiek vraagt hij aan zulke personen om zich te laten testen of behandelen, in overleg met de gezondheidsdienst van Lualaba.

Aan de inwoners van de provincie vraagt de gouverneur om de hygiënische voorschriften strak na te leven en om onderling genoeg afstand te houden. Tot nu toe zijn er in Lualaba nog geen verdachte gevallen. “Maar de bevolking moet zich wel bewust zijn van de pandemie”, aldus Muyej.

© CongoForum, 24.03.20

Beeld : Richard Muyej

Bron : Rcongonews

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.