Nationaal programma : meer dan 180.000 zieken met tuberculose in 2019 (CongoForum)

KINSHASA – De DR Congo had in 2019 officieel 180.178 zieken met tuberculose. Dat zegt dr. Michel Kasawa Kayomo, de directeur van het Nationaal programma ter bestrijding van tuberculose (PNLT). Kasawa citeert het cijfer naar aanleiding van de Werelddag van de strijd tegen tbc, die jaarlijks op 24 maart wordt gehouden.

Congo behoort tot de 30 landen op de planeet die het zwaarst te lijden hebben van de ziekte tuberculose. Het land staat op de 9de plaats in het wereldklassement en is het op één zwaarst getroffen land in Afrika.

Van de ruim 180.000 zieken met tuberculose vorig jaar waren 13.878 patiënten ook besmet met hiv. 92% van de tbc-patiënten werd met succes behandeld, aldus dr. Kasawa.

Congo wil nog sneller reageren op de ziekte en ervoor zorgen dat iedereen toegang krijgt tot een degelijke gezondheidszorg. ‘Het is tijd’, is dit jaar de slogan wereldwijd. Volgens Kasawa is het tijd om tbc uit te roeien in Congo.

Er waren activiteiten gepland in het teken van de Werelddag. Maar die zijn nu uitgesteld als gevolg van de strijd tegen het coronavirus.

© CongoForum, 24.03.20

Beeld – bron : PNLT

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.