Nobelprijswinnaar Denis Mukwege vreest ‘het ergste’ in Congo, met de coronacrisis (CongoForum)

KINSHASA / BUKAVU – “Met het coronavirus moeten we ons voorbereiden op het ergste”. Dat zegt arts en Nobelprijswinnaar voor de Vrede Denis Mukwege. “We hebben geen enkel idee over de omvang van de verspreiding van het virus in de DR Congo”. Een andere Congolese arts vreest voor een ravage onder de bevolking.

Denis Mukwege ondersteunt de maatregelen die zijn afgekondigd door de Congolese autoriteiten. Tegelijkertijd merkt hij op dat er nauwelijks centra zijn waar op coronavirus kan worden getest. Congo heeft ook geen geld om op grote schaal burgers te laten testen.

Een andere Congolese arts, Antoine Samsoni, sprak eerder deze week de vrees uit dat er in Kinshasa 75.000 of meer doden kunnen vallen. Hij waarschuwde ook voor mogelijk onrust, opstanden, plunderingen.

Officieel zijn er nu in Congo meer dan 50 besmettingen met het coronavirus genoteerd, met twee overlijdens.

Het ziekenhuis van Panzi (Bukavu) is klaar om de strijd tegen het virus te voeren, stelt Mukwege.

Op nationaal vlak is de strijd tegen het coronavirus in handen van viroloog Jean-Jacques Muyembe, de baas van het Nationaal Instituut voor Biomedisch Onderzoek (INRB). Maar het Instituut heeft veel te weinig middelen, ondanks financiële steun die werd toegezegd door de Wereldbank.

© CongoForum, 26.03.20

Beeld: dr. Denis Mukwege
Bron: Stichting Vluchteling

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.