Tanganyika: massale vluchtelingenstroom van Moliro naar Moba (CongoForum)

KALEMIE – Sinds zowat twee weken wordt de sector Fube, ten zuiden van Moba (zelf op 360 km ten zuiden van Kalemie, de hoofdstad van de provincie Tanganyika) overspoeld door vluchtelingen uit de omgeving van het nog zuidelijker gelegen Moliro. Volgens Didier Mumbere, gewestbeheerder van Moba, zijn deze mensen uit Moliro (een dorpje op enkele kilometer van de grens tussen Congo en Zambia) voor hun veiligheid op de vlucht geslagen na de schermutselingen op 13 maart tussen de Zambiaanse en Congolese marines op het Tanganyikameer.

Mumbere herhaalde tegelijk zijn oproep om een gemengde Zambiaans-Congolese commissie op te richten om de crisis te ontzenuwen, zo meldt Radio Okapi.

«Zambia lijkt wel volledig te vergeten dat ook de DR Congo lid is van de Zuid-Afrikaanse Ontwikkelingsgemeenschap (SADC). Als gevolg hiervan zou er een engagement moeten zijn om met een gemengde commissie te onderzoeken wat er daar fout loopt tussen beide landen in Moliro en vooral dan in de grenspost Kibanga, langs beide kanten van de grens. »

Volgens het Jongerenparlement van Moba bevinden zich in de zone onder deze ‘interne vluchtelingen’ ook heel wat mensen uit de bij de grens gelegen dorpen Musosa op 200 km en Selembe op 150 km ten zuiden van Moba.

© CongoForum, 26.03.20 (PVb)

Beeld: ontheemden in de provincie Tanganyika
Bron: UN Peacekeeping

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.