Coronavirus : gebrek aan beademingsmachines speelt Congolese ziekenhuizen parten (CongoForum)

KINSHASA – De Congolese openbare ziekenhuizen hebben, in het licht van de strijd tegen het coronavirus, te weinig beademingsmachines en te weinig beschermingsmiddelen voor hun personeel. Zo wordt het moeilijk om patiënten met een ernstige vormen van coronavirus goed te verzorgen, zeggen diverse artsen, die liever anoniem blijven.

De artsen zijn getraumatiseerd omdat zulke zieken een vreselijke dood sterven als er geen beademingstoestellen zijn om zuurstof toe te dienen. “Onze zieken sterven op een vreselijke manier. Ze verstikken. Dit is gewoon onmenselijk. Het doet denken aan iemand die zich ophangt of die verdrinkt. Vreselijk voor het wie moet zien, en traumatiserend voor het personeel dat deze mensen verzorgt”.

Vele artsen zijn ook bang voor hun eigen leven. Er zijn er genoeg die deze ziekenhuizen aan hun lot overlaten, bericht Radio Okapi.

In diverse ziekenhuizen van Kinshasa zeggen artsen dat ze niet bij machte zijn om ernstige gevallen van Covid-19 goed te behandelen en verzorgen. Het gaat onder meer om de Cliniques Universitaires, de Clinique Ngaliema en het ziekenhuis van de Chinees-Congolese vriendschap.

Amerikaanse steun

Een lichtpuntje is dat de Amerikaanse autoriteiten 6 miljoen dollar uittrekken om Congo te steunen in de strijd tegen het coronavirus. Dit geld zou dienen om materiaal voor de gezondheidszorg te leveren en de watervoorziening te verbeteren.

Amerikaanse experts werken nu al samen met dr. Jean-Jacques Muyembe, die de strijd tegen het virus in Congo coördineert, en de minister van Volksgezondheid, dr. Eteni Longondo. De Amerikanen trainden onlangs 300 Congolese epidemiologen die een rol kunnen spelen in de strijd tegen het coronavirus.

Laboratorium in Goma

Via het ontwikkelingsagentschap USAID komt er 1,5 miljoen dollar op tafel om een nieuw laboratorium van het Nationaal Instituut voor Biomedisch Onderzoek (INRB) op te richten in Goma (Noord-Kivu). Hierbij wordt samengewerkt met Volksgezondheid en de Fondation Mérieux. Het nieuwe laboratorium zal kunnen tests uitvoeren voor het oosten van Congo.

De Amerikanen steunen naar verluidt gezondheidsprogramma’s die meer dan 33 miljoen Congolezen bereiken. Zo helpen ze ook om de strijd tegen corona beter mogelijk te maken, luidt het.

Washington sluit niet uit om nog meer steun aan Congo te geven, gebaseerd op vragen om bijstand van de Congolese autoriteiten.

© CongoForum, 01.04.20

Beelden – bronnen: Provinces26rdc.net, AfricaNews

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.