Coronavirus – Hoe kan Congo de steun van de Wereldbank zo goed mogelijk aanwenden? (CongoForum)

KINSHASA – De Wereldbank heeft aan de Democratische Republiek Congo 47 miljoen dollar (43,2 miljoen euro) ter beschikking gesteld om het land te helpen in de strijd tegen de corona-pandemie. Deze steun is bedoeld, zegt de bank, “om de slagkracht van de Congolese regering te versterken om zich zowel op de Covid-19 crisis voor te bereiden als ze ook aan te pakken, met daarbij de klemtoon op de meest bedreigde provincies om de epidemie in te perken”. Dan rijst meteen de vraag hoe deze steun zal worden ingepast in de nationale Congolese strategie om het virus te bestrijden.

Het Wereldbank-project gaat vooral over steun aan de openbare gezondheidszorg, aldus Radio France Internationale. Zo wordt directe steun geleverd aan de inperkingsstrategieën, aan bijkomende vorming van het medisch personeel en aan de verdeling van materiaal om snel tests uit te voeren en besmette contacten op te sporen.

Amper tien beademingstoestellen

Het geld moet het land toelaten om onmiddellijk essentieel materieel in de strijd tegen Covid-19 aan te schaffen. Daarbij wordt dan meteen gedacht aan beademingstoestellen waaraan er een schrikbarend tekort is in Kinshasa. Amper een tiental toestellen zou er functioneren, aldus bronnen bij het ministerie van Volksgezondheid.

Naast de drie oostelijke provincies waar al conorabesmettingen zijn vastgesteld, mikt het Wereldbankproject ook op preventie en opvolging in de oostelijke steden van Congo. Dit zou bijvoorbeeld het laboratorium in Goma in staat moeten stellen om de analyse van de stalen van vermoedelijk coronabesmette personen ter plaatse te doen in plaats van ze, zoals nu, steeds naar Kinshasa te moeten sturen, zegt de directeur Operaties van de Wereldbank.

Gevolgen verzachten

Bovendien denkt de Wereldbank ook aan middelen om de economische en sociale gevolgen van deze pandemie op te vangen, aldus Jean-Christophe Carret van de Wereldbank. Nu al is duidelijk dat de groeivooruitzichten van de Congolese economie zullen moeten worden teruggeschroefd.

© CongoForum, 07.04.10 (PVb)

Beeld: Jean-Christophe Carret (Wereldbank)
Bron: Wereldbank

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.