Covid-19: “Veel Congolezen verstoppen zich wanneer ze ziek zijn” (CongoForum)

KINSHASA – De veertiger Vidye Tshimanga, een raadgever van president Félix Tshisekedi, is besmet geraakt met het coronavirus (covid-19) en heeft dat ook openbaar gemaakt. Ziek zijn is min of een taboe in Congo, maar Tshimanga wil toch getuigen over zijn situatie.

Vidiye Tshimanga was bij de eerste Congolezen die zich lieten testen op het coronavirus. Hij maakte zijn ervaringen bekend via facebook en sprak met Franceinfo Afrique.

Tshimanga leeft in Kinshasa, waar de meeste gevallen van coronavirus in Congo nu te vinden zijn. Toen hij ziek werd, weigerde sommig medisch personeel hem te verzorgen. De gezondheidszorg was niet voorbereid om het virus, en de meeste Congolezen zijn weinig of niet geïnformeerd. Het coronavirus maakt de mensen bang, en wie het virus heeft dreigt te worden gestigmatiseerd. Sommige zieken verbergen zich om niet met de vinger te worden gewezen.

Deze adviseur van de president, die huisvader is, doet zijn verhaal om een psychose bij de bevolking te vermijden. Hij ontwikkelde lichte symptomen en werd behandeld met chloroquine en Zithromax. De man ging thuis in quarantaine. Hij wil dat de bevolking genoeg wordt geïnformeerd zodat de Congolezen de ziekte beter begrijpen zonder zich schuldig te voelen. Tshimanga denkt zelf dat het virus al sinds eind 2019 in Congo aanwezig was en dat een aantal personen het opliep zonder dit te beseffen. Hij spreekt van een golf van migraines, hoofdpijnen en koortsbuien die met griep werden geassocieerd.

Vermoedelijk veel meer gevallen

Op 10 maart 2020 werd in Congo een eerste officieel gevan het virus gemeld. Er wordt heel weinig getest. In werkelijkheid zijn er vermoedelijk veel meer besmettingsgevallen dan de officieel bekende cijfers aangeven.

De mobilisatie tegen het virus is chaotisch verlopen. Iedereen verplichten thuis te blijven is heel moeilijk in de grote miljoenenstad Kinshasa. Tot nu toe is alleen Gombe geïsoleerd. Dat deel van de hoofdstad wordt gezien als het epicentrum van de epidemie.

Congo heeft veel te weinig middelen om ernstig zieken te behandelen. Tshimanga drukt dan ook op het belang van sensibilisering en preventie.

De man beseft dat het virus een sluipende ziekte is. Eén van zijn beste vrienden is eraan overleden. Maar we hebben ook gevochten tegen ebola en andere dodelijk ziektes, en hebben die strijd gewonnen, aldus Tshimanga. Professor Jean-Jacques Muyembe, die de strijd tegen ebola leidde, is nu belast met de strijd tegen het coronavirus.

© CongoForum, 07.04.20

Beeld: Vidiye Tshimanga
Bron: Vac Radio

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.