Kinshasa: Vital Kamerhe opgetrommeld bij het parket in Matete (CongoForum)

KINSHASA – De kabinetschef van president Félix Thisekedi, Vital Kamerhe, is geconvoceerd bij het parket van Matete in Kinshasa. Dit in verband met een onderzoek naar mogelijke malversaties in het kader van dringende werken die de president liet uitvoeren.

Politico.cd vernam één en ander uit gerechtelijke bronnen. Ook op sociale media was er een bericht dat vermeldde dat Kamerhe zou worden ondervraagd.

Het 100 dagen-programma van Tshisekedi ligt onder vuur: er is sprake van verduistering van overheidsmiddelen. Diverse bedrijfsleiders of managers, belast met bepaalde werken, werden opgepakt en opgesloten. Sommige van hen zitten nog altijd vast.

Vital Kamerhe speelt een sleutelrol bij het 100 dagen-programma van het staatshoofd. Volgens ngo’s en politieke opposanten liet de aanpak van Kamerhe zwaar te wensen over, om het niet krasser uit te drukken.

Het is nog niet helemaal duidelijk wanneer Kamerhe precies op gesprek moet komen bij het parket. Maar bij het ministerie van Justitie wordt gesproken van maandag 6 april.

Kamerhe heeft Félix Tshisekedi geholpen om de presidentsverkiezingen van eind 2018 te winnen (ook al hield hun tegenstrever Martin Fayulu altijd vol dat hij de eigenlijke winnaar was, wat door diverse bronnen ook werd bevestigd, nvdr). Toen Tshisekedi effectief staatshoofd werd, koos hij Kamerhe als zijn kabinetschef. Maar sinds zijn benoeming als kabinetschef wordt Kamerhe geregeld aangevallen door aanhangers van de president.

© CongoForum, 05.04.20

Beeld: Vital Kamerhe
Bron: Twitter

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.