Viroloog Jean-Jacques Muyembe: “Als Congolees zal ik nooit Congolezen laten gebruiken als proefkonijn” (CongoForum)

KINSHASA – Viroloog Jean-Jacques Muyembe, die in de DR Congo de strijd tegen het coronavirus coördineert, moet zich verweren tegen aanvallen tegen zijn persoon. “Ik ben Congolees en zal dan ook nooit toestaan dat Congolezen als proefkonijnen worden gebruikt om een nieuw vaccin uit te testen”, zegt de eminente arts volgens diverse media.

De viroloog moest zich verdedigen omdat sommigen beweerden dat Congo zou worden gebruikt om een vaccin tegen het coronavirus uit te testen. Een video daarover circuleerde intens op de sociale media. “Ze willen van ons, Congolezen, proefkonijnen maken”, was de reactie van sommige facebookgebruikers.

“Ik ben zelf Congolees. Dan ga ik toch niet toestaan dat men Congolezen als proefkonijnen inzet?”, reageert dr. Muyembe. “Momenteel focussen wij op de vraag hoe we de pandemie van het coronavirus in Congo onder controle kunnen krijgen”.

Muyembe vraagt aan de bevolking om de afgekondigde maatregelen en de hygiënische voorschriften na te leven om de verspreiding van het virus tegen te gaan. “Dat is nu het belangrijkste”.

Vaccin

Zal er nu een vaccin worden ingezet in Congo of niet? Dr. Muyembe probeert de gemoederen te bedaren over deze kwestie: “Als wij een (mogelijk) vaccin in Congo inzetten, zal dit gebeuren nadat het is uitgetest in Amerika, in China en in andere landen, waar al tests lopen”.

In totaal zijn er nu 148 bevestigde gevallen van het coronavirus in Congo. 16 zieken zijn overleden aan de gevolgen. Er is sprake van gevallen in Kinshasa, Goma, Beni en Bukavu. De meeste gevallen situeren zich momenteel in Kinshasa.

Drie zieken zijn ondertussen genezen. Voor 62 patiënten lijkt de situatie gunstig te evolueren.

© CongoForum, 04.04.20

Beeld – bron: Actualité.cd

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.