Bij vzw Zaba Kina zetten ze door, ook tijdens de coronacrisis!

Hallo vrienden, sympathisanten,

HOEWIST!

Terwijl hier het exit-enthousiasme stilaan toeslaat en onze quarantaine wat versoepelt, is het in Congo nog steeds bang afwachten. We willen jullie daarom even op de hoogte brengen van hun situatie.

Sinds 19 maart zijn alle scholen, cafés, restaurants, kerken verplicht gesloten en meetings verboden in heel het land. Het transport van en naar de hoofdstad Kinshasa werd 1 week vroeger reeds verboden.
De wijk Gombé – waar vooral rijke Congolezen en veel expats wonen – werd vooral getroffen door het C-virus en hermetisch afgesloten.
Officieel zijn er vandaag 864 besmettingen en 36 overlijdens genoteerd maar het virus duikt nu al op in 7 van de 26 provincies. Ook Kongo-Central – “onze provincie” – blijkt nu toch getroffen met 9 besmettingen…
Voedselprijzen zijn met maar liefst 60% gestegen, brandstof wordt schaars en de voorraden slinken. Zij die het minst hebben worden het hardst getroffen. Het World Food Program waarschuwt voor een hongercrisis van Bijbelse proporties, terwijl hier 750.000 ton patatten worden vernietigd…

Weeshuis Creroea is in quarantaine en vangt al bijna 8 weken meer dan 150 kinderen en jongeren op, geen sinecure om hen elke dag te eten te geven en… vooral bezig te houden. Hun 48 leerkrachten zijn nu werkloos, op een vervangingskomen hoef je in Congo niet te rekenen. Maar bij de pakken blijven zitten! NOOIT!

Handen worden regelmatig gewassen, de hoofdkraan heeft de overheid voorlopig nog niet dichtgedraaid…. Ze hebben alle zandpleintjes in en rond hun weeshuis, scholen, medisch centrum gebetonneerd (hygiëne!) en hopelijk bijt het virus zich hier op stuk! Ze werken met man en macht op hun plantages, bakken stenen en bouwen aan een sanitair blok, een medisch centrum en een weeshuis in Kinzau Vuete.

Gelukkig hebben we daar – dankzij steun van de provincie Antwerpen en Hidroplus – het voorbij jaar 10 waterputten helpen financieren.
Tot overmaat van ramp werd maman Hannie 10 dagen geleden met spoed geopereerd. Het zware werk van de voorbije weken eiste haar tol, een buikwandhernia drukte op haar milt en ze leed heel veel pijn.

Amper 1 week later werd Chris, een weesmeisje van 16 geopereerd, een geperforeerde appendix, een complexe operatie en haar toestand is nog altijd kritiek. De broodnodige post-operatieve antibioticakuur kostte maar liefst 800 $, een woekerprijs! (een jaarloon van veel Congolezen) en nog maar eens het bewijs dat een samenleving zonder sociale zekerheid te pletter slaat!

Zaba Kina vzw heeft hier haar drive noodgedwongen moeten stop zetten door de coronamaatregelen, onze agenda oogt maagdelijk wit de eerstvolgende 6 maanden. Maar liefst 13 jobkes/activiteiten zijn geannuleerd en we verliezen hierdoor 4/5 van onze jaarinkomsten. Dankzij jullie onvoorwaardelijke steun hebben we toch nog 3.500 euro kunnen overmaken.

Analisten met een positieve blik hopen dat de combinatie van kruisimmuniteit, iedereen heeft er al eens malaria doorgemaakt, het warme weer en het feit dat het grootste percentage van de bevolking jonger is dan 50 jaar, het virus wat zal afremmen.

Wat de toekomst ook brengt, wij blijven doorgaan!

Warme groet,

het Zaba Kina-team

www.zabakina.beBE48 0013 9887 8527

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.