Dr. Denis Mukwege: “Er is dringend behoefte aan het tonen van een echte politieke wil om de onveiligheid in het oosten van de DRC te beëindigen” (CongoForum)

BUKAVU – In een persbericht dat dinsdag in Bukavu werd gepubliceerd, roept de Nobelprijswinnaar voor de vrede van 2018, Dr. Denis Mukwege, de Congolese staat op om verslag uit te brengen over de herhaalde slachtpartijen in het oosten van de DR Congo. Hij veroordeelt met klem de moorden en daden van extreem geweld die de afgelopen maanden in de provincie Ituri zijn gepleegd. En zowel in de Kivu als in Tanganyika blijven er doden vallen, meldt Radio Okapi.

“Geconfronteerd met Covid-19 heeft de regering laten zien dat ze politieke wil kan tonen, de nodige preventieve maatregelen kan nemen en zo levens kan redden. Het is dringend noodzakelijk dat onze autoriteiten ook blijk geven van een reële politieke wil om een einde te maken aan de onveiligheid in het oosten van Congo en de nodige maatregelen te nemen om te voorkomen dat geweld op grote schaal wordt herhaald”, aldus Mukwege.

Wanneer het gaat over Zuid-Kivu, wijst dr. Mukwege erop dat de Rwandese en Burundese legers vechten met gewapende groepen die in de hoogvlaktes van Minembwe actief zijn en alles op hun pad hebben vernietigd.

Volgens de gerenommeerde arts zijn er wel oplossingen. Die staan namelijk in de aanbevelingen van het ‘Mapping Report’ (VN), dat tien jaar geleden werd gepubliceerd: de oprichting van een internationaal straftribunaal, een herstelprogramma en een grondige hervorming van het veiligheidsapparaat en de justitie.

“De tijd is gekomen om het Mapping Report weer op te vissen omdat de slachtoffers van vandaag en gisteren het recht hebben op gerechtigheid, op de waarheid, op herstel en garanties voor een vermijding van de herhaling van deze wreedheden. Er moet actie worden ondernomen door de Congolese staat en de internationale gemeenschap”, besluit Dr. Mukwege.

© CongoForum, 20.05.20 (rok)

Beeld: Denis Mukwege

Bron: Digital Congo

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.