Elektrische omheining rond Virunga: boeren die in de buurt van het nationaal park wonen, vragen hulp aan Félix Tshisekedi (CongoForum)

GOMA – Een collectief van verenigingen en notabelen die begaan zijn met de belangen van boeren in Rutshuru wil dat president Félix Tshisekedi tussenbeide komt ten voordele van deze boeren in Noord-Kivu. Het collectief schreef op 15 april 2020 een brief, die La Prunelle kon inkijken.

In de brief roept het collectief op tot de bescherming van het milieu en de beschermde gebieden in overeenstemming met de wetten die in de DR Congo zijn geratificeerd en die de gemeenschap en de participatieve benadering bevorderen. In die context pleiten ze ervoor dat de lokale gemeenschappen altijd worden geraadpleegd voordat er beslissingen worden genomen over het beheer van het nationaal park van Virunga.

De landbouwers en hun bondgenoten betreuren dat het nationaal park zijn grenzen aan het afbakenen is door een elektrische omheining te plaatsen. Ze doen dat op een manier die de rechten van de omwonenden en de lokale gemeenschappen schendt, luidt het.

Geen participatieve aanpak

Volgens het collectief handelt de directie van het nationaal park in strijd met de belangen van de gemeenschappen en kiest ze niet voor een participatieve aanpak, terwijl die wel wettelijk wordt voorgeschreven. Het collectief wil daarom dat president Tshisekedi zijn gewicht in de schaal gooit om het natuurreservaat ertoe aan te zetten om ernstig te overleggen met de plaatselijke bevolking zodat er toch participatief wordt gewerkt, aldus de brief.

De notabelen uit de streek zijn zich bewust van de veiligheidsproblemen in het gebied. Zij denken dat die deels ook te maken hebben met de manier waarop het park van Virunga nu zijn grenzen aan het afbakenen is. Eén van de notabelen, Aimé Mbusa Mukanda, wil de autoriteiten bij het dossier betrekken zodat de bevolking rond het park in haar rechten wordt hersteld.

Eind april had het Congolese Instituut voor Natuurbescherming (ICCN) aan een aantal boeren drie maanden de tijd gegeven om hun gewassen te kunnen oogsten. Dat sloeg op boeren die ook actief waren op grond van het nationaal park. Maar de boeren waren niet blij met die ‘gunstmaatregel’ en waren van oordeel dat hun rechten te weinig werden gerespecteerd.

© CongoForum, 05.05.20 (rok)

Beeld – bron: La Prunelle RDC

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.