Jean-Jacques Lumumba: “Tshisekedi moet meer en beter doen in de strijd tegen corruptie” (CongoForum)

KINSHASA – De president van de Democratische Republiek Congo heeft onlangs een brief ontvangen die werd ondertekend door de voorzitter van het Pan-Afrikaanse netwerk tegen corruptie, Jean-Jacques Lumumba. Dat meldde La Libre Afrique.

In de brief van vier pagina’s prijst de internationaal erkende klokkenluider de Congolese president voor zijn initiatieven ter bestrijding van corruptie. “Vandaag zien we gerechtigheid. Machtige mensen worden gearresteerd ” schreef hij, nadat hij de president erop had gewezen dat hij “was verraden”.

 Jean-Jacques Lumumba dringt aan: “Onder uw leiding is er een revolutie gaande in het collectieve geweten van de Congolezen die vandaag willen geloven in echte gerechtigheid en een echte jacht op witteboordencriminelen. Maar opdat deze ‘revolutie’ de diepgaande veranderingen teweeg zou brengen waarnaar een heel volk streeft, moeten deze eerste arrestaties, deze eerste sancties,  een eerste stap in de goede richting zijn”. Volgens Lumumba moet Tshisekedi vooral doorgaan op zijne elan.

Jean-Jacques Lumumba wil, zoals veel Congolezen die aandacht hebben voor de ontwikkeling van hun land, dat de aanpak blijvend wordt. Het ontgaat hem niet dat ook personen uit de entourage van de nieuwe president worden beticht van financieel gesjoemel. Hij wil dat alle schuldigen door het gerecht worden aangepakt. “Wie weet vandaag niet dat Congolese miljonairs gelukkige dagen in vrede doorbrengen nadat ze publiek geld hebben verduisterd?”
 
Lumumba wijst met een beschuldigende vinger naar de voormalige minister van Mijnbouw (die net zijn eigen privé Golfstream-jet heeft gekocht) die een enorm fortuin heeft opgebouwd ten koste van de staatskas. Hij wijst ook op de verrijking van de familie Kabila, die de douaneheffingen incasseerden die in het voormalige Katanga werden geïnd. Keer op keer werden miljoenen dollars geroofd uit de overheidsfinanciën en dus van het Congolese volk, en dat ten voordele van een paar individuen die dicht bij of zeer dicht bij de voormalige president Joseph Kabila stonde.

 “Het systeem van dubbele standaarden” is ondraaglijk voor de auteur van de brief. “Alle roofridders, ongeacht aan welke politieke kant ze staan, moeten worden vervolgd en gestraft. Het Congolese volk is wakker geworden. Die  waakzaamheid zal nooit meer wegebben, en onze waarschuwingsberichten zijn de uitdrukking daarvan! Het maatschappelijk middenveld zal op de proppen komen, telkens wanneer de belangen van het Congolese volk worden geschonden. Het volk zal u vergezellen in uw strijd voor een echte rechtsstaat in de DR Congo”.

Volgens Lumumba heeft Tshisekedi ‘geen tijd meer te verspillen’. Het Congolese volk heeft vandaag de dag meer dan ooit een sterke staat nodig die de nodige middelen kan vinden om goed te functioneren. “Het einde van corruptie en het einde van straffeloosheid zijn krachtige instrumenten om de Congolezen te beschermen en de komende dagen levens te redden”.
 
Jean-Jacques Lumumba legt opnieuw de vinger op de zere wonde. Hij had al eerder Félix Tshisekedi opgeroepen om meer en beter te doen. De vooruitgang is minimaal in vergelijking met de verklaringen en beloftes. Volgens de klokkenluider moet Tshisekedi véél doortastender te werk gaan.

Het vertrek van Kabila op zich volstaat niet om Congo fundamenteel te veranderen, luidt het. Want diezelfde Kabila had medeplichtigen op alle niveaus.

Lees de hele brief:
https://afrique.lalibre.be/app/uploads/2020/04/lettre-Unis.pdf

(rok)

Afbeelding – bron: Twitter

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.