Mensenrechtengroep vindt dat dominee Pascal Mukuna wordt gemuilkorfd (CongoForum)

KINSHASA – De ngo la Voix de Sans Voix pour les Droits de l’Homme (VSV) hekelt wat zij ‘de instrumentalisatie van het gerecht voor politieke doeleinden in de zaak tussen Pascal Mukuna en mevrouw Tshibola’ noemt. Dat meldt Radio Okapi.

Volgens VSV kan er geen enkele reden zijn om dominee Pascal Mukuna het zwijgen op te leggen als het gaat over zijn beweging ‘Eveil patriotique’. Personen die zich gekwetst voelen door uitlatingen van Mukuna kunnen zelf vrij hun mening uiten om te reageren, zegt de mensenrechtenorganisatie. Het gerecht misbruiken is daarbij niet nodig, luidt het.

De organisatie vreest voor de fysieke en mentale integriteit van Mukuna. In het verleden werd Fernando Kutino van de campagne genaamd ‘Sauvons le Congo’ ook al meedogenloos gearresteerd en gemarteld waardoor hij werkonbekwaam werd.

Het verbaast VSV dat het gerecht zich veel minder enthousiast toonde om ernstige criminele feiten te behandelen zoals de moord op mensenrechtenverdedigers Floribert Chebeya Bahizire en Fidèle Bazana, het dossier Armand Tungulu of de massagraven in Maluku.

VSV roept het gerecht op om zijn onafhankelijkheid te verdedigen en de integriteit van Mukuna te garanderen.

De leider van de kerk Assemblée Chrétienne de Kinshasa (ACK) zit sinds 14 mei in voorhechtenis in de gevangenis van Makala na een klacht van Mamie Tshibola die de man beschuldigde van “verkrachting, illegaal bezit van bepaalde documenten en doodsbedreigingen”.

© CongoForum, 18.05.20 (rok)

Beeld: Pascal Mukuna

Bron: Radio Okapi / John Bompengo

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.