Noord-Kivu: hele reeks gewapende groepen uit Lubero legt wapens neer (CongoForum)

LUBERO – Een hele reeks gewapende groepen die actief zijn op het grondgebied van Lubero (in Noord-Kivu) heeft een einde gemaakt aan de vijandelijkheden in de zones die zij controleren. In een verklaring van gisteren, maandag, zeggen de groepen dat volgende week beginnen met het verplaatsen van hun 2.550 strijders naar de demobilisatiecentra. Dat laat Radio Okapi weten.

De gewapende groepen die deze verklaring hebben ondertekend, zijn: UPDI, RML, APRC, PRM, PRMC, LEOPARD RC, PRC FPP / AP, CBB, TRIPLE FORCE, CORPS DU CHRIST, FULC. Alle strijders zullen naar de demobilisatiecentra in Kimbulu en Nziapanda in Lubero gaan, kan je in de verklaring lezen. Maar ze doen dat niet zomaar, ze eisen onder andere dat hun ontwapening plaatsvindt in aanwezigheid van de VN-vredesmacht MONUSCO die toeziet op de vernietiging van wapens en munitie om een einde te maken aan het circuleren van wapens.

De groepen eisen dat hun strijders, die in de gevangenis zitten, worden vrijgelaten en dat de ondertekenaars van de verklaring niet meer gerechtelijk worden vervolgd.

De administrateur van Lubero is in het bezit van de tekst, maar heeft voorlopig nog niet gereageerd.

© CongoForum, 19.05.20 (rok)

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.