Opeenstapeling van geweld in Ituri baart Verenigde Naties zorgen (CongoForum)

BUNIA – De mensenrechtensectie van de Verenigde Naties is ongerust over de opeenstapeling van feiten van geweld en barbaarse praktijken in de territoria Djugu en Mahagi, in de provincie Ituri. Dat meldt Radio Okapi.

De mensenrechtensectie (BCNUDH) spreekt in een persbericht van minstens 296 gedode personen, 151 gewonden en 38 verkrachte personen. Mannen, vrouwen en kinderen. De slachtoffers werden vooral gemaakt door Lendu-strijders, tussen oktober 2019 en april 2020.

De VN-experts signaleren een onrustwekkende verslechtering van de toestand in de territoria Djugu en Mahagi. Sinds maart 2020 nam de intensiteit van de aanvallen tegen burgers toe, vooral nabij sites waar aan ambachtelijke mijnbouw wordt gedaan. De aanvallen breidden zich uit naar Mahagi en Irumu.

Het geweld trof niet alleen de Hema en de Alur. Ook de Mambisa, de Nyali en de Ndo-Okebo, gemeenschappen die voordien gespaard bleven, delen ondertussen in de klappen. Ook zij verliezen nu mensen bij aanvallen met machetes of vuurwapens.

Het stijgende geweld deed een nieuwe vluchtelingenstroom op gang komen naar Bunia en andere steden waar het veiliger zou moeten zijn. Sinds juni 2018 steeg het aantal ontheemden in de provincie Ituri tot meer dan 1,2 miljoen mensen.

De mensenrechtensectie van de VN is bang dat sommige gemeenschappen eigen milities zullen organiseren om zich te verdedigen. Als dat meer en meer gebeurt, groeit het risico op gewelddadige confrontaties tussen gemeenschappen.

Er wordt gemoord, verkracht en onthoofd. Mensen worden na hun dood nog verminkt. Al die feiten kunnen worden gezien als misdaden tegen de menselijkheid en oorlogsmisdaden, waarschuwt de BCNUDH. De daders van zulke feiten kunnen in Congo en internationaal worden vervolgd door het gerecht.

© CongoForum, 28.05.20

Beeld – bron : UN News

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.