Overlijdens in entourage van Tshisekedi: covid-19 of een mysterieuze dood? (CongoForum)

KINSHASA – “Kan men het presidentschap in de DR Congo vergelijken met een sterfhuis?”. Die vraag leeft in de Congolese media. Ook bij Modeste Mutinga, de baas van het persbedrijf Le Potentiel. Onvoorstelbaar: in 48 uur tijd stierven vijf mensen uit de entourage van Félix Tshisekedi. In de voorbije maanden bleef de lijst met doden maar groeien. De situatie zaait ongerustheid over de veiligheid van de president en de rest van het volk. Gewone burgers zitten met vragen, melden ActuRDC en andere Congolese media.

Het beeld wordt steeds somberder in de omgeving van het staatshoofd. In niet meer dan 48 uur is de lijst met sterfgevallen gegroeid. Zijn de vijf doden het gevolg van de pandemie, het coronavirus of vergiftiging? De geruchten gaan in alle richtingen.

Het wegvallen van diverse medewerkers leidt ook tot een zekere leegte bij de staf van Tshisekedi. César Kalala, adviseur van de president; Charles Kilosho, onlangs benoemd tot adjunct-directeur communicatie; Jean-Pierre Wetshi, een andere presidentiële adviseur; Julio Kapeta, naaste medewerker en neef van de president; Bernard Tshilumba, voormalige veiligheidsagent van Joseph Kabila en nadien die van Félix Tshisekedi; allemaal werden ze door de dood getroffen van zaterdag op zondag! Mgr. Gérard Mulumba, een oom van Tshisekedi, bezweek al eerder. Hij speelde ook een belangrijke rol in de entourage en zou zijn overleden aan covid-19.

Bij de diensten van de president maakt het klimaat van rust plaats voor een sombere en onbeschrijfelijke sfeer. In minder dan een jaar tijd heeft president Félix Tshisekedi inderdaad onder mysterieuze omstandigheden bijna 20 naaste medewerkers en medestanders verloren, wat hem zorgen baart.

Volgens Modeste Mutinga (Le Potentiel) moet de Présidence een serieus onderzoek organiseren. Mutinga vindt het nodig om de stoffelijke overschotten te laten onderzoeken om de kern van de zaak te doorgronden. Als er zoveel doden vallen op dit hoge niveau, laat dat de bevolking, de politici en het maatschappelijk middenveld niet onverschillig.

Veel mensen hebben twijfels over de informatie over de overlijdens, ook al komt die wel van officiële bronnen. De geruchten gaan alle kanten op. Is er iets aan de hand? Zo ja, wie moet dan de doos van Pandora openen?

© CongoForum, 26.05.20 (rok)

Beeld: César Kalala, één van de overleden medewerkers van de president (links op de foto)

Bron: YouTube

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.