Polemiek na overlijden rechter uit proces tegen Vital Kamerhe (CongoForum)

KINSHASA – Raphael Yanyi, de voorzitter van het ‘Tribunal de grande instance’ die het proces tegen Vital Kamerhe leidde, is in de nacht van dinsdag op woensdag overleden in Kinshasa. Het is onduidelijk waaraan de man is overleden.

Volgens Deutsche Welle leek de rechter in goede gezondheid te verkeren. Maandag fungeerde hij nog als voorzitter op de tweede zitting in het proces tegen Vital Kamerhe, de kabinetschef van president Félix Tshisekedi. Kamerhe wordt er, samen met twee medebeklaagden, van beschuldigd circa 50 miljoen dollar overheidsgeld op zak te hebben gestoken. Het geld moest dienen om sociale woningen te bouwen.

Bij de stedelijke autoriteiten in Kinshasa is te horen dat Raphaël Yanyi zou zijn overleden aan de gevolgen van een hartaanval. Maar Edmond Isofa, voorzitter van de rechtersvakbond SYNAMAC, heeft twijfels vermits Yanyi in goede gezondheid leek te verkeren. “De overheid moet zorgen voor een lijkschouwing en aan de rechters laten weten wat werkelijk aan de basis lag van het overlijden”, aldus Isofa.

Politiek wetenschapper Bob Kabamba pleit ook voor een lijkschouwing. Hij sluit niet uit dat er sprake is van een natuurlijke dood omdat de rechter te veel werk had. “Mogelijk was er ook emotionele overbelasting als gevolg van alles wat er aan het gebeuren is met verschillende dossiers die werden geopend. Ik denk dat we heel voorzichtig moeten zijn en moeten wachten op de resultaten van de lijkschouwing, als die tenminste wordt uitgevoerd”.

© CongoForum, 28.05.20

Beeld: Raphaël Yanyi

Bron: Congo Profond

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.