Robert Kabeya Musasa : “Als Joseph Kabila door justitie wordt gearresteerd, vliegt het land in vuur en vlam” (CongoForum)

MWENE-DITU – Sinds het indienen van een klacht tegen ex-president Joseph Kabila blijft het reacties regenen van alle kanten. De klacht kwam er op initiatief van ‘bisschop’ Pascal Mukuna, die nu in de gevangenis zit vanwege een verkrachtingszaak en het achterhouden van documenten, onthult Robert Kabeya in een bericht op Mediacongo.

Robert Kabeya Musasa, communicatieverantwoordelijke van de ‘Parti du Peuple pour la Reconstruction et la Démocratie’ (PPRD) in Mwene-Ditu, waarschuwt dat het land in vuur en vlam zal vliegen als Joseph Kabila wordt gearresteerd door de Congolese justitie. Het kaderlid van de voormalige presidentiële partij roept bisschop Mukuna op om vrede en eendracht na te streven.

Robert Kabeya zegt te reageren als ‘politiek analist’. “Ziet hij echt de vrede en eenheid van dit land wanneer hij zichzelf een dienaar van God noemt ?”, vraagt Kabeya zich af over Pascal Mukuna. Hij verwittigt dat Kabila in geen geval mag worden aangehouden. Als dat toch gebeurt, zal er een heel ingewikkelde situatie ontstaan, met veel onzekerheid en spanningen, aldus de de PPRD-functionaris.

Stemmen uit het middenveld vragen aan Kabeya, die verbonden is aan de Universiteit van Mwene-Ditu (UMD), om zijn uitspraken in te slikken wegens de ontstane controverse. Volgens deze stemmen is de tijd van de personencultus voorbij en moet Robert Kabeya zich publiekelijk verontschuldigen.

Bisschop Pascal Mukuna had tien feiten over de gewezen president aangehaald, waaronder de moord op verschillende mensenrechtenactivisten. Maandag werd bovendien een protestmars, georganiseerd door zijn volgelingen, door de politie uiteengedreven. Sommigen werden gearresteerd en vervolgens vrijgelaten.

© CongoForum, 20.05.20 (rok)

Beeld: Joseph Kabila

Bron: Mediacongo

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.