Vital Kamerhe bij start van proces : “Nicolas Kazadi coördineerde het 100 dagen-programma” (CongoForum)

KINSHASA – De kabinetschef van president Félix Tshisekedi, Vital Kamerhe, verscheen gisteren (maandag) op de eerste zitting in zijn proces, in de gevangenis van Makala in Kinshasa. Kamerhe moet zich verantwoorden omdat hij wordt beschuldigd van het verdonkeremanen van overheidsmiddelen. Het verdwenen geld was bestemd voor het 100 dagen-programma van Tshisekedi, een reeks dringend uit te voeren werken.

Kamerhe wees er gisteren op dat hij nooit als enige het toezicht uitoefende op het 100 dagen-programma van het staatshoofd. “We waren met negen”, klonk het gisteren op het proces.

“Er was een hele ploeg om toezicht uit te oefenen”, aldus Vital Kamerhe. “Kijk in de documenten. De anderen waren onder meer Eberande Kolongele (adjunct-kabinetschef), de gouverneur van de centrale bank, oud-minister van Financiën Henri Yav Mulang, de minister van Begroting en een vertegenwoordiger van de premier. De coördinatie van het hele programma was in handen van Nicolas Kazadi, de rondreizende ambassadeur van het staatshoofd”.

Kamerhe moest naar eigen zeggen alleen checken of er prefabwoningen waren besteld en of die ook werden opgeleverd, in Kinshasa of elders in Congo.

De kabinetschef van Tshisekedi merkte verder op dat het 100 dagen-programma op gang werd getrokken toen er een ontslagnemende regering was die alleen nog de lopende zaken afhandelde. De president wilde naar verluidt zo snel mogelijk inspelen op de verzuchtingen van de bevolking. “Ik handelde alleen in mijn functie van kabinetschef van het staatshoofd”.

De volgende zitting in dit ophefmakende proces is gepland op 25 mei 2020. De verdediging moet tegen dan alle documenten krijgen die tot nu toe in het bezit bleven van het openbaar ministerie.

© CongoForum, 12.05.20

Beeld: Nicolas Kazadi

Bron: Wikipedia

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.