Wereldbank geeft 445 miljoen dollar om kwetsbare gemeenschappen in Congo te steunen (CongoForum)

KINSHASA – De Raad van Toezicht van de Wereldbank heeft een tweede aanvullende financiering van 445 miljoen dollar goedgekeurd voor het ‘Oost-DRC-vredesstabilisatieproject’ (STAP 2). Die financiering, via de Internationale Ontwikkelingsmaatschappij (IDA), moet kwetsbare gemeenschappen in Congo helpen om beter in hun levensonderhoud te voorzien en de sociaal-economische infrastructuur verbeteren, zo berichtte La Prospérité.

“De nieuwe financiering zal ervoor zorgen dat het aantal provincies wordt uitgebreid waar de meest kwetsbare gemeenschappen, ook vluchtelingen, een beter sociaal vangnet krijgen in de vorm van tijdelijke banen en geldoverdrachten”, zegt Jean-Christophe Carret, operationeel directeur van de Wereldbank voor de DR Congo, de Republiek Congo, de Centraal-Afrikaanse Republiek en Burundi.

Het eerste project hielp om meer dan 850 gemeenschapsinfrastructuren te herstellen. Het creëerde ook meer dan 1,3 miljoen dagen tijdelijk werk voor kwetsbare mensen, voorzag 45.000 huishoudens van verbeterde agro-technieken en maakte de capaciteitsopbouw van bijna 5.000 leden van lokale ontwikkelingscomités mogelijk.

Door de extra financiering zullen bijna 2,5 miljoen mensen profiteren van de aanleg en het onderhoud van 2.000 basisinfrastructuren, waaronder ten minste 500 scholen ter ondersteuning van het gratis basisonderwijs-programma, en 300.000 mensen ontvangen contante overschrijvingen in de 1.000 beoogde gemeenschappen voor een bedrag van 100 miljoen dollar.

Het STAP 2-project, uitgevoerd door het Sociaal Fonds van de DR Congo (FSRDC), zal de structuur van de sociale beschermingssector ondersteunen via partnerschappen met het Ministerie van Sociale Zaken (MINAS) en de Nationale Commissie voor Vluchtelingen (CNR). Het zal het land ook voorzien van een sociaal register met 1,8 miljoen begunstigden.

Als onderdeel van de reactie op Covid-19 zou STAP 2 snel opnieuw middelen kunnen toewijzen en mobiliseren om de sociaal-economische gevolgen voor de Congolese bevolking te verzachten en de meest kwetsbare huishoudens beter te beschermen. De tweede aanvullende financiering voor het vredesstabilisatieproject in het oosten van de DRC omvat een krediet van 285 miljoen dollar en een donatie van 160 miljoen dollar.

© CongoForum, 23.05.20 (rok)

Beeld: Jean-Christophe Carret (Wereldbank)

Bron: Twitter

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.