Aanhangers Kabila en medestanders Tshisekedi tegenover elkaar in regering (CongoForum)

KINSHASA – De politieke spanningen aan de top van de Congolese staat houden aan. Afgelopen zaterdag werd minister Célestin Tunda (Justitie) even aangehouden en daarna vrijgelaten. Dat deed premier Sylvestre Ilunga Ilunkamba in woede ontsteken. Ilunga, die uit het kamp van ex-president Joseph Kabila komt, stuurde een verklaring buiten om aan president Tshisekedi te laten weten dat de gang van zaken hem in het geheel niet aanstond.

De verklaring ging niet onopgemerkt voorbij. Het leek erop alsof de die-hards rond Kabila wilden aangeven dat het kamp van Félix Tshisekedi zich niet te veel moest permitteren, aldus Radio France Internationale. Maandag hadden de ministers uit het Tshisekedikamp een ontmoeting met de premier. Zij maakten duidelijk dat ze de verklaring van Ilunga niet steunden.

“Het communiqué van de premier weerspiegelt op geen enkele manier de informele inhoud van een ontmoeting van zaterdag”, aldus de vertegenwoordigers van het Tshisekedikamp. “De premier wilde ons verzekeren dat het initiatief voor de verklaring alleen van hem uitging en dat dit niets te maken had met de informatie die wij afgelopen zaterdag hadden gekregen”.

© CongoForum, 30.06.20

Beeld : premier Ilunga

Bron : Congo Profond

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.