Kinshasa: openbaar ministerie eist 20 jaar cel voor Vital Kamerhe (CongoForum)

KINSHASA – In Kinshasa loopt het proces tegen Vital Kamerhe en twee medebeklaagden op zijn einde. Centraal stond de vraag wat is gebeurd met ruim 57 miljoen dollar aan overheidsmiddelen, die eigenlijk moesten dienen om prefabwoningen te bouwen in het kader van een noodprogramma van president Félix Tshisekedi. Er is nu 20 jaar cel geëist tegen Kamerhe, die de kabinetschef van Tshisekedi was maar nu in de gevangenis zit.

De pleidooien zijn voorbij, bericht Radio France Internationale. De rechters moeten nu beraadslagen en doen waarschijnlijk uitspraak op 20 juni.

Het openbaar ministerie wil dat Kamerhe 20 jaar dwangarbeid krijgt omdat hij overheidsmiddelen verdonkeremaande. Hij zou ook 15 jaar moeten opgelegd krijgen wegens corruptie.

Zelf houdt Kamerhe vol dat hij nooit heeft onderhandeld over contracten in het kader van het zogeheten 100 dagenprogramma van Tshisekedi. Hij begrijpt niet waarom hij voor de rechter staat en zegt onschuldig te zijn. Kamerhe spreekt van ‘een politiek proces’. « Niet ik word geviseerd maar het staatshoofd ».

Op de jongste zitting toonde Vital Kamerhe zich gelaten. “De mis is voorbij. Aan mijn vrouw heb ik gezegd dat ze de kinderen psychologisch moet voorbereiden”.

Daniel Shangalume Nkingi, die men ook Massaro noemt, een neef van Kamerhe zou zijn gemarteld om een bezwarende getuigenis af te leggen.

De Libanees Samih Jammal, baas van het bedrijf Samibo, staat ook voor de rechter. Ook hij zegt onschuldig te zijn en wil vrijgesproken worden. De derde beklaagde, Jeannot Muhima, houdt ook zijn onschuld vol. Muhima bekleedde een functie bij de diensten van het staatshoofd.

© CongoForum, 12.06.20

Beeld – bron: Radio Okapi / John Bompengo

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.