Nieuwe uitbraak van ebola: Unicef steunt regering (CongoForum)

KINSHASA – Unicef, de kinderrechtenorganisatie van de Verenigde Naties, is al hard aan het werk in Mbandaka (Equateur) om de inspanningen van de regering te ondersteunen tegen de nieuwe uitbraak van het ebolavirus.

Het VN-agentschap is, via zijn kantoor in Mbandaka (de hoofdplaats van de provincie Equateur, op de linkeroever van de Congorivier, een belangrijke stad tussen Kinshasa en Kisangani nvdr) ter plaatse om de gezondheidsautoriteiten te ondersteunen door hen te voorzien van apparatuur en andere hulpmiddelen zoals chloorsproeiers, handwaskits, handschoenen, maskers, persoonlijke beschermingsmiddelen en alles wat noodzakelijk is om de huizen van overledenen en bevestigde gevallen te ontsmetten, schrijft Les Dépêches de Brazzaville.

Naast die steun zal Unicef blijven samenwerken met commissies om bewustmakingscampagnes en informatiesessies te houden over het voorkomen van ebola op scholen, werkplekken, in kerken en in huizen. Het zal ook doorgaan met het bieden van psychosociale ondersteuning aan gezinnen, ook aan kinderen die door de ziekte zijn getroffen, en het zal water en hygiënische sanitaire voorzieningen blijven bieden in gemeenschappen, scholen en gezondheidscentra.

De heropflakkering van het ebolavirus in Equateur komt er nu de epidemie van dat virus in het oosten van het land lijkt uit te doven. De epidemie in het oosten van Congo heeft meer dan 2.000 mensen gedood en meer dan 3.000 mensen besmet. Equateur beleefde van mei tot juli 2018 een korte epidemie waarbij 33 mensen stierven en 54 personen werden besmet. Het sterftecijfer bij ebola ligt tussen 50 en 60%, maar kan 78% bereiken bij kinderen jonger dan 5 jaar.

© CongoForum, 05.06.20 (rok)

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.