Noord-Kivu / Lubero: Mai-Mai-strijders plunderen systematisch verschillende dorpen (CongoForum)

BUTEMBO – In de streek van Lubero (Noord-Kivu) zijn dorpen rond Bunyatenge en Bwavinywa systematisch geplunderd. De daders zijn Mai-Mai-strijders van de NDC-Renové van Guidon die deze plaatsen bezetten sinds zondagavond. Dat gebeurde na de terugtrekking van de strijders van het FPP / AP van Kabido, een andere gewapende groep die actief is in deze zone.

De feiten worden bevestigd door de administrateur van Lubero, Richard Nyembo wa Nyembo. Sommige verkozenen vragen om de milities aan te pakken en op te jagen.  

De bezette dorpen zijn Kateku in Walikale en Kimaka, Kankue, Mbwavinywa in Lubero.

Het maatschappelijk middenveld van Bunyatenge, dat het nieuws bekendmaakte, geeft aan dat de Mai-Mai van Kabido deze dorpen zonder strijd hebben verlaten. Op maandag plunderden honderd Guidon-strijders rond 4.00u in Mbwavinywa verschillende eigendommen van de bevolking, aldus lokale bronnen. Deze informatie is bevestigd door de autoriteiten in Lubero.

Ondertussen plunderde Kabido’s groep, toen het zich uit het gebied terugtrok, vee in dorpen in de buurt van Bunyatenge.

Een provinciale député van Lubero, Aisé Kambale Kanendu, vraagt om alle strijders op te sporen die weigeren om zich over te geven.

Voorlopig is er nog steeds grote angst onder de bevolking van Lubero. De administrateur betreurt de situatie en roept de militaire autoriteiten van Sokola1 op om de strijdkrachten in al deze dorpen in te zetten om de burgerbevolking te beschermen.

© CongoForum – Roger Mulyata, 30.06.20 (rok)

Beeld – bron: Beni-Lubero Online

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.