PPRD van Kabila : “Misschien moeten we kiezen voor een ‘cohabitation’” (CongoForum)

KINSHASA – De PPRD, de partij van Joseph Kabila, is best bereid om na te denken over een ‘cohabitation’ als CACH, het platform van president Félix Tshisekedi, geen zin meer zou hebben om de huidige coalitie voort te zetten. Dat is te horen bij de PPRD, bericht Mediacongo.

De top van de PPRD kwam gisteren dringend bijeen onder leiding van partijsecretaris Emmanuel Ramazani Shadary, die eind 2018 nog kandidaat was voor het presidentschap.

“Wij blijven geëngageerd om te ijveren voor vrede, eenheid, nationale eendracht en ontwikkeling in Congo”, zegt Ramazani Shadary. “Maar als onze partner in de regering iets anders wil, zullen wij hieruit de grondwettelijke gevolgen trekken die zich dan opdringen. In dat geval kiezen wij zonder omwegen en zonder enige twijfel voor de cohabitation”.

De PPRD blijft de erg omstreden wetsvoorstellen van de parlementsleden Aubin Minaku en Garry Sakata. Die twee laatsten willen sleutelen aan het gerecht maar oogsten veel kritiek, onder meer bij rechters en de UDPS.

De partij is boos omdat sommige eigendommen van kaderleden van de PPRD woensdag werden beschadigd. Ze vraagt aan het gerecht om een onderzoek in te stellen en de verantwoordelijken voor het vandalisme op te sporen.

Gisteren waren er hevige spanningen in Kinshasa en Lubumbashi. In Kinshasa bestormden aanhangers van de UDPS het parlementsgebouw omdat ze de wetsvoorstellen uit FCC-hoek niet vertrouwen. Bij de protesten werden eigendommen van FCC’ers beschadigd. Het FCC is het platform rond oud-president Kabila, en de PPRD speelt er een belangrijke rol in.

© CongoForum, 25.06.20

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.