Benoeming Malonda bij kiescommissie : « Meerderheid gaat over de schreef”, zegt burgerbeweging Filimbi (CongoForum)

KINSHASA – De Congolese Nationale Assemblee heeft gisteren beslist om Ronsard Malonda te kiezen als nieuwe voorzitter van de nationale kiescommissie (CENI). Maar die keuze stuit op kritiek in politieke kringen en het middenveld, constateren Congolese media.

“Hiermee is de Nationale Assemblee over de schreef gegaan”, reageert de burgerbeweging Filimbi, die van een provocatie spreekt. “Men kan het volk niet eeuwig blijven uitdagen. Jeanine Mabunda was gewaarschuwd ».

Filimbi heeft het over een “onwettige meerderheid” die Malonda aanduidde bij de CENI.

Over de benoeming van Ronsard Malonda bestonden uiteenlopende meningen onder de geloofsgemeenschappen en in het middenveld. De katholieken en protestanten wilden niet weten van Malonda, zij stelden zich behoorlijk radicaal op. Kardinaal Fridolin Ambongo waarschuwde op 30 juni nog dat de mensen de straat zouden opgaan als de keuze voor Malonda zou worden bevestigd.

De tegenstanders van Malonda zeggen dat de man meewerkte aan de verkiezingschaos van 2018. Maar een reeks andere geloofsgemeenschappen en parlementaire nuit Centraal-Kongo steunen Malonda wel.

© CongoForum, 03.07.20

Beeld – bron: Digital Congo

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.