Betogingen tegen mogelijke nieuwe voorzitter kiescommissie gaan door (CongoForum)

KINSHASA – De gouverneur van Kinshasa, Gentiny Ngobila, heeft de geplande betoging tegen de nieuwe voorzitter van de nationale kiescommisie (CENI) verboden. Maar de organisatoren, de UDPS en Lamuka, willen van geen wijken weten. Zij willen morgen, donderdag, manifesteren.

Een aantal geloofsgemeenschappen – maar niet allemaal – wil dat Ronsard Malonda de kiescommissie gaat leiden. Malonda wordt geassocieerd met de vorige voorzitter, Corneille Nangaa, en met de entourage van ex-president Joseph Kabila.

De secretaris-generaal van de UDPS, Augustin Kabuya, had een ontmoeting met de gouverneur, bericht Mediacongo. Maar Kabuya blijft de bevolking oproepen om te betogen. « We moeten voorkomen dat men ons iemand van het FCC (Kabila) opdringt als baas van de kiescommissie”.

Gouverneur Ngobila roept onder meer de coronacrisis in als argument om de betoging te verbieden. Maar Kabuya merkt op dat er onlangs bijna 200 personen bijeenkwamen om een ziekenhuis in Nsele officieel te openen.

De betogers willen morgen naar het ‘Palais du peuple’, het parlementsgebouw, trekken.

De vier leiders van Lamuka – Martin Fayulu, Jean-Pierre Bemba, Moïse Katumbi en Adolphe Muzito – roepen ook op om morgen te betogen tegen de benoeming van Ronsard Malonda. Op Twitter zette Fayulu zich ook af tegen de pogingen van het FCC om de kiescommissie te manipuleren.

© CongoForum, 08.07.20

Beeld: de gouverneur van Kinshasa, Gentiny Ngobila

Bron : Twitter

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.