Congolese ngo’s vragen audit bij mijnbouwbedrijf Sokimo (CongoForum)

KINSHASA – Het collectief van Congolese NGO’s “Congo is niet te koop” (Congo n’est pas à vendre – CNPAV) heeft zaterdag aan president Félix Antoine Tshisekedi Tshilombo gevraagd om een financiële audit te laten uitvoeren over het patrimonium en het personeelsbeleid van de mijnbouwmaatschappij Kilo-Moto (Sokimo), gezien de regering in Kinshasa van plan is het Canadese bedrijf AJN het concern binnen te loodsen. Dat melden persagentschappen en andere bronnen.

Het Congolese middenveld klaagt al enkele weken een voorlopige overeenkomst aan die op 18 januari 2020 werd ondertekend tussen het overheidsbedrijf Sokimo, gevestigd in Bunia, in de provincie Ituri (Noordoost-Democratische Republiek Congo) en het bedrijf AJN Resources, dat genoteerd staat op de beurzen van Frankfurt (Duitsland) en Vancouver (Canada) en waarvan de Duitse geoloog Klaus Peter Eckhof de leiding heeft.

De “Coalitie voor het bestuur van staatsbedrijven in de extractieve sector’ (Cogep), een coalitie van NGO’s die zich bezighouden met natuurlijke hulpbronnen, had premier Sylvestre Ilunga Ilunkamba al gevraagd om de voorlopige overeenkomst te annuleren. Cogep vindt de transactie “zeer ongunstig” voor Sokimo, dat zijn aandelen in verschillende goudmijnen in Ituri voor 17 miljoen dollar zou hebben verkocht. “Een echte uitverkoop”, volgens Cogep, geciteerd door de site La Libre Afrique.

Afgelopen zaterdag heeft het CNPAV-collectief aan Tshisekedi gevraagd een financiële, patrimoniale en human resources-audit te laten uitvoeren van Sokimo SA – een staatsbedrijf dat in 2009 is omgevormd tot een commercieel bedrijf – en deze openbaar te maken.

Het CNPAV herhaalt zijn eis om de overeenkomst tussen Sokimo en AJN te annuleren om te voorkomen dat het Canadese bedrijf fondsen blijft werven op de internationale markten en via Sokimo profiteert van ‘de soevereine activa van de DRC’. Volgens het collectief ondermijnen de gemaakte afspraken de geloofwaardigheid van de Congolese staat wanneer het gaat om het beheren van mijnbouwbelangen en van bedrijven in portefeuille. De NGO’s die er deel van uitmaken, vragen ook om “open” en “concurrentiële” aanbestedingen uit te schrijven om zo, na de audit, nieuwe partners voor Sokimo te kunnen vinden.

Het was de bevoegde minister, Clément Kuete Nymi Bemuna, van het Front Commun pour le Congo (FCC), het politieke platform van voormalig president Joseph Kabila, die had voorgesteld om de overdracht van de aandelen van Sokimo aan het Canadese mijnbouwbedrijf AJN goed te keuren.

© CongoForum, 01.07.20 (jem)

Beeld – bron: AETA

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.